Pro lásku boží, otevři ty dveře! křičel kapitán na kopilota

29. březen 2015

Pilot Airbusu společnosti Germanwings před havárií prosil kopilota, ať ho pustí zpátky do kokpitu. Potvrzují to přepisy rozhovorů z černé skříňky, které zveřejnil německý deník Bild. Sedmadvacetiletý kopilot Andreas Lubitz zahájil klesání a nepustil kapitána zpět do kabiny. Při havárii na jihu Francii zahynulo všech 150 lidí na palubě.

Záznam komunikace pilotů v kokpitu zachytil, jak kopilot Andreas Lubitz nabízí kapitánovi letu z Barcelony do Düsseldorfu Patricku Sondheimerovi, že si může kdykoli odskočit na toaletu, když to před startem v Barceloně nestihl. A Sondheimer po čase Lubitzovi předává velení se slovy ‚Můžeš to převzít‘.

Po chvíli je slyšet kromě alarmu, který upozorňuje na náhlé klesání i hlasité rány, jak se kapitán pokoušel dostat zpět do kabiny.

„Pro lásku boží, otevři ty dveře. Otevři ty zatracené dveře,“ křičel kapitán Sondheimer a marně bušil do dveří kabiny sekyrou, zatímco pasažéři začínali křičet.

Kopilot Andreas Lubitz ale na jeho výzvy nereagoval. Je slyšet jenom jeho klidný dech.

S vyšetřovateli spolupracují i pozůstalí

Německé úřady zjistily, že Lubitz trpěl psychickými problémy. Francouzští vyšetřovatelé, ale stále nevylučují, že nehodu mohla způsobit i technická závada.

Skutečné příčiny může odhalit až druhá černá skříňka a také pilotovo tělo, které hledají pátrací týmy ve francouzských alpách spolu s dalšími ostatky.

Hledání a identifikace mrtvých potrvá týdny. Přímo ve Francii pak s úřady spolupracuje i řada pozůstalých. V katedrále ve městě Digne-les-Bains poblíž místa havárie někteří z příbuzných včera přišli na mši za zemřelé.

Německo uspořádá smuteční bohoslužby za oběti katastrofy 17. dubna v katedrále v Kolíně nad Rýnem. Německá letecká společnost Lufthansa už dříve oznámila, že rodinám obětí zaplatí odškodnění. První část kompenzací dosáhne výšky v přepočtu až 1,4 milionu korun. Celková suma ale může být mnohonásobně vyšší.

autor: sed
Spustit audio