Pro loskutáky. Ostravská zoo připravuje na konec prázdnin další charitativní běh

26. červenec 2022

Běhalo se už pro lemury, pro outloně váhavé, luskouny a teď jsou na řadě loskutáci. Tito zpěvní ptáci z čeledi špačkovitých jsou kvůli svým pěveckým a řečovým dovednostem častým terčem indonéských pytláků.

V pořadí 6. ročník tradičního charitativního běhu Zoo Ostrava se opět uskuteční na konci prázdnin, v pátek 26. srpna. Výtěžek ze startovného tentokrát poputuje na záchranný program pro kriticky ohrožené loskutáky niaské v Indonésii, jejichž populace ve volné přírodě čítá méně než 200 jedinců.

Loskuták niaský

Běh Zoo Ostrava pro loskutáky se koná v pátek 26. srpna od 18 hodin v přírodním areálu zoo. „Trasy jsou již tradičně připraveny ve třech délkách – 480 m, 2,5 km a 5 km. Všichni registrovaní běžci obdrží kromě trička a dalších věcí i startovní číslo s časovým čipem. I když běh není závod, díky němu se dozvíte, jak jste si vedli. Přijďte si zaběhat a přispějte na dobrou věc! I díky Vám se možná podaří zachránit jedinečný živočišný druh před úplným vymizením z planety Země,“ zve na akci také v tiskové zprávě mluvčí zoo Šárka Nováková.

Více informací o charitativním běhu včetně online registrace najdete na www.behzooostrava.cz.

V pásu ostrovů na západním pobřeží indonéského ostrova Sumatra žije několik druhů loskutáků, zpěvných ptáků z čeledi špačkovitých. Loskuták niaský (Gracula robusta) je největším z nich. Na Červeném seznamu ohrožených druhů je řazen v kategorii kriticky ohrožený, dlouho byl dokonce považován za vyhubeného. Je známý svou schopností napodobovat zvuky včetně lidské řeči. Stejně jako jiní charismatičtí pěvci i loskutáci čelí obrovskému tlaku pytláků, kteří je prodávají jako domácí mazlíčky a na ptačí pěvecké soutěže.

V našem vysílání jsme o charitativním běhu hovořili s terénním zoologem Františkem Příbrským. Poslechněte si.

ПРОБІГ В ОСТРАВСЬКОМУ ЗООПАРКУ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ПТАШКИ БЕО

Běh pro loskutáky

У п'ятницю, 26 серпня на території зоопарку Острави відбудеться благодійний пробіг.

Ми підтримаємо захист останніх пташок Бео в Індонезії, які вже вважалися вимерлими. Реєструйтеся на маршрут довжиною 480 метрів або 2,5 км, або 5 км і зберігайте цих рідкісних пташок разом з нами. У вартість входить вхід до зоопарку Острави в другій половині дня в день пробігу, оплата за паркування з 15:00, фірмова футболка, стартовий номер з чіпом, пам’ятна медаль, електронний диплом, СМС-сервіс результатів та участь у розіграші. Дітям віком від 3 до 15 років пільгова ціна, також можна пробігтися з коляскою за найкоротшим маршрутом. Реєстрацію та детальні пропозиції пробігу можна знайти тут www.behzooostrava.cz/cz/propozice/.

autoři: Romana Kubicová , tif | zdroj: Zoo Ostrava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.