Pro Modernu k praktickému lékaři. Od čtvrtka má do ordinací směřovat 50 tisíc vakcín týdně

17. květen 2021

Na první dávku očkování proti covidu-19 vakcínou od americké firmy Moderna bude od čtvrtka 20. května možné zajít pouze k praktickému lékaři. Stát tím chce urychlit očkování nejrizikovějších seniorů, kteří u praktiků na očkování stále čekají. Doktoři pro ně dosud neměli dost vakcín a odkazovali je do očkovacích center. V Koronafokusu to popisuje Matěj Skalický.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Každý týden by měli praktici podle odhadů šéfa Sdružení praktických lékařů Petra Šonky dostat asi 50 tisíc dávek. Dohodl se na tom koncem minulého týdne s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Ten dodal, že do konce června by praktici měli od Moderny dostat asi 450 tisíc vakcín.

V některých krajích už praktici vakcíny od Moderny dostávali i dříve, záleželo ale na rozhodnutí krajského koordinátora pro očkování. Nově bude distribuční společnost Avenier zavážet vakcíny přímo do ordinací.

Čtěte také

K praktickému lékaři ovšem nebudou muset i lidé, kteří teď čekají na druhou dávku vakcíny od Moderny. Ti půjdou na druhou dávku tam, kde jim lékaři naočkovali tu první.

Žádné nové první dávky Moderny ale v očkovacích centrech už lidé nedostanou, tam se bude nyní očkovat pouze vakcínami společností Pfizer a BioNTech. Byť i těmi by bylo možné u praktiků očkovat – po rozvolnění skladovacích podmínek Evropskou lékovou agenturou je totiž možné je až po dva týdny uchovávat je v běžné lednici.

Na očkování čekají desetitisíce lidí nad 80 let

Na očkování u praktických lékařůteď čeká přes 200 tisíc lidí, přičemž každému desátému je nad 80 let. To je nejrizikovější skupina obyvatel. Lékařům se už povedlo aspoň jednu dávku aplikovat přes 330 tisícům seniorů starších 80 let, to jsou tři čtvrtiny všech těchto seniorů žijících v České republice.

Čtěte také

Praktici teď budou moct urychlit očkování nejen této skupiny obyvatel, ale třeba i lidí starších 70 let, kterých se v ordinacích k očkování zaregistrovalo přes 200 tisíc. Tím by se mohly i navýšit celkové počty vyočkovaných dávek, které zatím ještě nesahají k plánovaným 100 tisícům za den, které sliboval premiér Babiš po Velikonocích.

O vakcíny požádalo 3600 ordinací praktiků a ne všechny je ještě dostaly. V minulých týdnech tak někteří praktici odkazovali své pacienty do očkovacích center anebo rovnou očkování vzdali.

Nedostatek vakcín v ordinacích praktických lékařů byl dosud velký problém a způsobila ho řada důvodů, patrně v každém ale zaznělo jméno AstraZeneca. Tato vakcína měla jít primárně k praktikům, ale některá očkovací centra si ji stahovala třeba k naočkování učitelů.

Čtěte také

Zároveň této vakcíny do Česka dorazilo o dost méně, než ministerstvo zdravotnictví očekávalo. A lidé také zrovna tuto vakcínu občas také odmítají, takže praktičtí lékaři s ní mají takříkajíc mnohem víc práce, byť jak známo výhody této vakcíny – stejně jako kterékoli jiné – jsou významnější než její možná vzácná rizika.

Když ale praktici neuspěli s přesvědčováním svých pacientů, neměli jim často jakou jinou vakcínu nabídnout, protože ani očkovací látky od firmy Johnson Johnson není v Česku zatím dostatek.

Klíčová role praktických lékařů

Odborníci připomínají, že vakcinační model by rozhodně měl být založený jak na velkých vakcinačních centrech a zároveň ordinacích praktických lékařů. Zvlášť starší lidé svým praktikům důvěřují a nechtějí jezdit do vakcinačních míst, což je viditelné právě třeba na dosud neproočkovaných seniorech.

Praktici budou mít navíc jistě klíčovou roli při případném přeočkovávání pacientů. Narychlo zřízená očkovací místa nejsou natrvalo, nemocnice mají spoustu jiné práce než očkování a praktičtí lékaři jsou na očkování zvyklí a věnují se mu dlouhodobě.

Pokud se chcete nechat naočkovat u svého praktického lékaře, neregistrujte se do centrálního systému. Zavolejte svému lékaři, ten vás zapíše do vlastní fronty.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související