Pro náladu, Bludný kámen, Jihočeské louky. Dechovky k narozeninám a jako pozvánky na akce

7. duben 2022

Na úvod Dechovkovinek popřejeme k nadcházejícímu jubileu vše nejlepší zpěvačce Ivaně Stellnerové. Dlouholetá houslistka Jihočeské filharmonie velmi ráda zpívá s dechovkami. Rodinná pouta ji váží k Třeboňské dvanáctce, ale v současnosti je zpěvačkou Jižanů.

Ivana Stellnerová mnoho nahrávek pořídila i s Božejáky, Doubravankou a Mokeráky. Jejich počet už přesahuje dvoustovku. V Dechovkovinkách zazní polka Pro náladu, kterou Ivana Stellnerová zazpívá se svým švagrem, kapelníkem Třeboňské dvanáctky Vladimírem Stellnerem.

Milovníci harmonik si o nadcházejícím víkendu přijdou na své. Mohou navštívit buď Horní Kněžeklady, kde setkání heligonkářů začne v neděli ve 14 hodin, nebo Písek, kde se v sobotu uskuteční v kulturním domě od 13 hodin už sedmnácté Mezinárodní setkání harmonikářů. V bohatém programu zde vystoupí i Toulavá kapela. Od ní jsme do Dechovkovinek vybrali lidový valčík Byla noc krásná májová.

Šedesátiny oslaví 11. dubna Vít Zuzák, dirigent Velkého dechového orchestru České Budějovice a současně kapelník Budvarky. Precizní trombonista, absolvent vojenské konzervatoře v Roudnici nad Labem, který byl členem Posádkové hudby České Budějovice, předává nyní své zkušenosti žákům uměleckých škol. Budvarka k jeho jubileu zahraje pochodovou Až pomašírujem.

Čtěte také

Město Planá nad Lužnicí pořádá svůj ples v pátek 8. dubna v místní sokolovně. Vystoupí na něm Božejáci, Klasik kvintet a Plánský Lužničan. Na stejný den zvou žirovničtí pořadatelé na dvojkoncert nazvaný Dechovky 21. století, který se bude konat v žirovnické sokolovně od 20 hodin. Střídavě zde zahrají jihočeští Babouci a moravská Šardičanka. Hosta z Moravy neslýcháte v našem pořadu tak často jako kapely jihočeské, proto si poslechněte valčík Šardičanky Cestička z Hodonína.

Babouci si po koncertě v Žirovnici moc neodpočinou. Hned 9. dubna zahrají od 18 hodin na taneční hasičské zábavě ve Svojnicích na Prachaticku. V pondělí 11. dubna se vypraví do Litoměřic, kde svým koncertem zahájí kulturní jarní sezónu pro seniory. Zde bude začátek v 17 hodin.

Pozvánky doplníme polkou Ady Doška Bludný kámen. Skladatel Ada Doško by se totiž 9. dubna dožil 85 let. Písničku zahrají Babouci na nahrávce z roku 1987.

Koncert pro statečnou Ukrajinu se bude se konat v sobotu 9. dubna v kulturním domě v Trhových Svinech a vystoupí na něm Jihočeská Podhoranka. Začíná se poněkud netradičně v 18 hodin a 15 minut. Ať už se vypravíte kamkoli, přejeme vám, ať všude prožijete krásné chvíle. Podhoranka přidá na závěr valčík Jihočeské louky.

Spustit audio

Související