Pro stovky žáků posledního ročníku základních škol je dnešek jedním z nejdůležitějších školních dní

14. duben 2023 08:46

Žáci posledních ročníků základních škol se v Královéhradeckém kraji v těchto dnech ucházejí o některé z víc než devíti tisíc míst na středních školách. V nabídce byl zhruba stejný počet míst v prvních ročnících jako v minulém roce, a to třeba i na České lesnické akademii v Trutnově. Tam zjišťoval informace reportéra Tomáš Lörincz.

Nabídka míst je zhruba srovnatelná s loňským rokem, ale stejně to nestačí. Protože tady v Trutnově na České lesnické akademii otevřou čtyři maturitní třídy po 26 žácích, to znamená, že se jedná o 104 míst, ovšem přihlásilo se o ně dohromady 200 zájemců.

Čtěte také

Potom je zde ještě výuční obor, který otevře třídu se 30 místy, ovšem přihlásilo se tam 52 zájemců. Takže převis je prakticky stoprocentní, z čehož může mít škola radost, protože je to doklad toho, že je o lesnictví zájem. Na druhou stranu je ale už teď jasné, že se nedostane zdaleka na všechny uchazeče.

Došlo tu k docela zajímavým a ne úplně obvyklým situacím. Například jeden z přihlášených žáků včera na přijímací zkoušku vůbec nepřišel a ani se neomluvil. Teď na škole řeší, co s tím. Student má tři dny na to, aby se omluvil dodatečně. Pak by škola musela vypsat 3. kolo přijímacích zkoušek.

O jaké studijní obory byl letos největší zájem?

Čtěte také

Pokud je řeč o celém Královéhradeckém kraji tak vedou gymnázia, na která se hlásilo zhruba 3300 žáků, přes 800 přihlášek přišlo na studia informačních oborů. Populární jsou i obchodní akademie, víc zájemců než míst je třeba i v oboru bezpečnostně-právní činnost, který připravuje na budoucí práci například policisty nebo celníky.

Ze zajímavých statistik stojí za zmínku ještě víc než 300 zájemců o místo praktické sestry nebo také víc než 300 žáků, kteří se chtějí stát veterinářem nebo opravářem motorových vozidel.

O některé obory pro změnu zájem příliš velký není. Proč kraj zachovává místa v takových školách a nenavýší počet míst v těch oborech, na které se žáci hlásí více?

Čtěte také

Podle vyjádření hejtmanství musí být struktura oborů vzdělání sladěná s trhem práce. Není tedy žádoucí, aby školy opustilo větší množství absolventů, kteří by pak neměli šanci najít místo v oboru.

Kraj se snaží navyšovat počty míst v takových školách, ze kterých pak vycházejí studenti, kteří jsou naopak potřeba. O 267 míst například narostly kapacity maturitních zdravotnických oborů a podobně. Tedy vše závisí na tom, jak to vypadá na trhu práce, které pracovní pozice nejsou dlouhodobě obsazeny.

Po jakých procesích je poptávka, taková místa se snaží Královéhradecký kraj na středních školách nějakým způsobem navyšovat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související