Problémy s chůzí mohou pomoci vyřešit hole, berle nebo chodítka. Musíme je však používat správně

27. květen 2021

Potíže při chůzi můžeme mít z nejrůznějších důvodů. Pomoci nám s nimi mohou rozmanité pomůcky. Při jejich používání se ale raději poraďte s odborníkem.

Pomůcek při pohybových obtíží je celá řada. Pokud se nám stane úraz nebo jsme třeba po plánované ortopedické operaci, tak nám vhodné pomůcky doporučí lékař. Na specialistu je lepší se obrátit také v případě, že se nám jenom špatně chodí. „Doporučuji toto probrat opravdu s odborníkem, protože se to týká převážně starších lidí. A u starších lidí může být různé škobrtání a změny při chůzi také počátkem příznaků poměrně vážných chorob,“ radí doktorka Kateřina Cajthamlová.

Podle lékařky je také ideální si používání pomůcek natrénovat, samozřejmě pokud je to možné. Typickým příkladem je plánovaná ortopedická operace, po které nebude možné kloub či končetinu nějakou dobu zatěžovat: „Člověk by se o berlích měl naučit chodit ještě před operací, aby už to měl zažité a po té operaci, aby automaticky chodil tak, jak se má. Jinak hrozí velké nebezpečí, že si na tu nohu stoupne dříve a může si způsobit problém.“

Je hůl dobrou oporou při chůzi a které druhy se nemají raději vůbec používat? Jaký je rozdíl mezi vysokými berlemi a francouzskými holemi? To vše uslyšíte v záznamu pořadu. Poslechněte si.

Spustit audio