Problémy se zápachem z barev

7. říjen 2004
Vaše téma

Vaše téma dnes opravdu nevoní. Tak jako nevoní ovzduší lidem, kteří bydlí poblíž lakovny, kde se stříkají kontejnery. Stěžují si na špatné dýchání, bolesti hlavy a celkově nekomfortní pocit ze života, kterým prostupuje odér barev. Co mohou dělat, kromě toho, že zatelefonují do Vašeho tématu?

Jestliže máte pocit, že někdo podniká na úkor vaší osobní svobody a kvality životního prostředí, neseďte doma, nebrečte a nenadávejte v hospodě. Škoda vaší osobní energie, nejste bez šance: Musíte jít například na Českou inspekci životního prostředí, která má v kompetenci značnou část mrzutostí vztahující se nějak k životnímu prostředí. Namátkou - problematiku ovzduší, odpadů, ochrany přírody a krajiny. Znovu připomeňme hygienické stanice, které se zabývají i hlukem, vibracemi. A ještě obec a její kompetence - řekneme si o nich s právníkem Ondřejem Tošnerem.

Tošner: Obec má v kompetenci též některé otázky ochrany ovzduší a silným nástrojem je i územní plánování. Stavební zákon a související předpisy by měly účinně regulovat výstavbu, to znamená, že obec si může svým územním plánem určit, co kde bude stát, jaký charakter musí mít stavba a zda je možné ji stavět.

Jestliže si posluchačka stěžuje na zápach z lakovny, která je 50 metrů od jejích domova, pravděpodobně bude něco v nepořádku, připouští Ondřej Tošner, právník, který se na oblast životního prostředí specializuje.

Tošner: Je možné, že tam došlo k chybám, v první řadě by se měl prověřit soulad s územně-plánovací dokumentací, případně s kolaudačním rozhodnutím. To znamená zjistit, zda je stavba postavena v souladu s právními předpisy a je-li využívána podle rozhodnutí stavebního úřadu.

A teď pozor! Nenechte si namluvit, že informace tohoto druhu podléhají nějakému extra stupni utajení! Opak je pravdou.

Tošner: Situaci může prověřit kdokoliv na stavebním úřadě, hlavně občané stavbou nějak dotčení. Platí zákon o svobodném přístupu k informacím a o právu na informace o životním prostředí. Tyto zákony každému dávají právo seznámit se s podklady a informacemi.

Zákon o právu na informace o životním prostředí má číslo 123/1998 sbírky a zákon o svobodném přístupu k informacím číslo 106/1999 sbírky a měl by být přístupný na úředních deskách . Pokud se chcete pustit do stížnosti, hádky nebo boje kvůli problému, který se dotýká kvality životního prostředí, věnujte těmto zákonům svůj čas. Budete pak kompetentní a také mít větší respekt.

I když se jedná o zápach z barev z nedaleké lakovny, není to jen téma pro ekology a státní správu. Ve hře mohou být i předpisy občanského práva.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu