Problémy v české vládě. Měl by premiér odejít? Jak se u nás kradou auta.

19. únor 2005
Týden v tahu

Kauza kolem majetkových poměrů premiéra Grosse stále pokračuje. Akceschopnost české vlády se během týdne skloňovala v různých pádech. Křesťanští demokraté vyzvali předsedu vlády k odchodu. V duelu týdne se nad tímto tématem střetli první místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Kasal a předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus. Jejich výroky a postoje nakonec zhodnotil komentátor Radiožurnálu Petr Nováček.

Přehled příspěvků

Štěpánka Čechová: Křesťanští demokraté vyzvali k odchodu premiéra Grosse, ten zase žádá, aby vládu opustili oni. Až do takové krize vyústila kauza majetkových nejasností kolem předsedy vlády a jeho rodiny. V Duelu týdne se nad tématem střetnou první místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Kasal a předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus.

Po včerejším zdánlivém uklidnění situace v koalici dnes přišly tvrdé útoky z obou stran. Ostré změny postojů na politické scéně zhodnotí komentátor Radiožurnálu Petr Nováček.

Policie rozbila gang, který na objednávku kradl luxusní auta. Kam mizí vozy českých motoristů, kdo si je objednává a jak se zmodernizovala technika zlodějů? O tom všem s policejním radou Policejního prezídia Vladimírem Fišerem.

To jsou události týdne, kterým jsme se rozhodli věnovat pozornost v následujících zhruba 45 minutách. Příjemný poslech Radiožurnálu přeje Štěpánka Čechová.

Fejeton Jana Pokorného

Štěpánka Čechová: Nejrůznějších výroků našich politiků kolem kauzy majetkových poměrů premiéra a jejích následků už jsme slyšeli a pravděpodobně ještě uslyšíme mnoho. Zvolili jsme proto poněkud neotřelý způsob a Duel týdne necháme uvést fejetonem Jana Pokorného, který de facto shrnuje vývoj událostí až do včerejšího večera. Za základ pro zamyšlení nad situací si vzal slovní spojení akceschopnost vlády, používané tak často právě na konci tohoto týdne a přivedlo ho až k dramatickým úvahám.

Jan Pokorný: "Politici se dohadují o tom, je-li nynější koaliční vláda akceschopná. To je těžká otázka. Odpověď se dá totiž jenom obtížně ověřit, ale zkusme to aspoň takhle na papíře. Nejprokazatelnější testy se dělají v mimořádných situacích. Dejme tomu, že by Česká republika byla ohrožena nepřítelem, který by si ji chtěl podrobit a náš lid porobit. Podle dosavadních vzorků chování politických elit by se mohlo odehrát následující.

Chceme to nejlepší pro tuto zemi, a proto vyzývání koaliční partnery, aby podpořili náš návrh vyrazit proti nepříteli okamžitě. Vyzývají lidovci. Chceme to nejlepší pro tuto zemi, a proto si nenecháme diktovat, co je nejlepší, vzkazují sociální demokraté. Vedení unionistů se nemůže sejít, protože dva místopředsedové strany už zapomněli, že jsou ve funkci. Nejsilnější opoziční strana ODS volá, že nejlepším činem pro tuto zemi by byly předčasné volby.

Nepřítel dál brousí šavle, meče a výroky nabývají na intenzitě. Tato země si zaslouží, aby obranou byl útok, trvají na svém lidovci. Nenecháme se vydírat, je jasné, že nejlepším útokem je obrana, dostávají se do ráže sociální demokraté. Ani jedno, ani druhé, utečeme, vyzývá unionistický předseda. Bez předčasných voleb není možné ani útočit, ani se bránit, natož utíkat, přesvědčují občanští demokraté.

Nepřítel vyhodnocuje postoje českých politiků jako zvláště rafinovanou taktiku a velí k ústupu. Na společné tiskové konferenci pak předsedové politických stran jednohlasně deklarují, že přes různice prokázali svou akceschopnost a udělali to nejlepší pro tuto zemi. No, v nejlepším přestat. Hezký den."

Duel

Štěpánka Čechová: Než se pustíme do diskuse, připomenu vývoj událostí od dnešního rána. Ještě včera večer tedy předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek prohlašoval, že za obsazení postu premiéra je plně zodpovědná ČSSD a i lidovečtí ministři zaujali smířlivý postoj, že jsou Grosse ochotni respektovat. Ráno se ale konala křesťanskými demokraty tolik vyžadovaná koaliční schůzka, které se ale odmítli zúčastnit zástupci Unie svobody. Unie prý vnímá události posledních dnů jako osobní spor Miroslava Kalouska se Stanislavem Grossem, do kterého nemůže přinést nic nového. A výsledek dvoustranného jednání? Vzájemný útok. Křesťanští demokraté žádají odchod premiéra, premiér odchod křesťanských demokratů. I prezident Václav Klaus už upustil od postoje, že aféru kolem premiérova majetku považuje za věc politických stran a situací je znepokojen, protože vyostřený spor ve vládní koalici už podle něj přesahuje běžné politické rozmíšky. V tuto chvíli jsou s námi ve studiu první místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Kasal. Dobrý den.

Host (Jan Kasal): Hezký podvečer.

Štěpánka Čechová: A předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus. I vám dobrý den.

Host (Michal Kraus): Dobrý den.

Štěpánka Čechová: Pane místopředsedo Kasale, proč ten náhlý obrat v postoji KDU-ČSL? Vyhrotil se ten váš názor až v průběhu té ranní schůzky?

Host (Jan Kasal): Ale vůbec ne. My jsme k tomuto dospěli na úterním jednání našeho předsednictva a přijali jsme usnesení, kde jsme požádali o svolání koaliční schůzky, koaličního grémia, bohužel ta schůzka, která byla svolána na čtvrtek na ráno, byla zrušená na včerejší schůzce mezi panem předsedou Kalouskem a panem předsedou Grossem. Došlo k tomu, že ta schůzka byla svolána na dnes. My jsme samozřejmě chtěli informovat o takto vážné věci naše koaliční partnery.

Štěpánka Čechová: Moment, takže vy jste to měli rozmyšleno už od čtvrtka, tento postoj?

Host (Jan Kasal): Od úterka.

Štěpánka Čechová: Od úterka? A proč tedy do včerejška ...

Host (Jan Kasal): Protože pan předseda Gross jel pryč, to přece všichni ví a protože už takto, z toho, co prosáklo ven, jsme byli obviňováni z různých pokoutných úmyslů, že chceme zneužít situaci, kdy pan předseda Gross je mimo republiku. Proto jsme chtěli, aby se uskutečnilo koaliční jednání a my jsme, mezi tím se stalo pouze to, že ve čtvrtek večer se sešel celostátní výbor KDU-ČSL, který jednomyslně podpořil postoje a myšlenky, které mělo předsednictvo, takže k té schůzce došlo až dnes a já si myslím, že každý pochopí, že takto vážná slova musí padnout z očí do očí tak, aby nedošlo k nějakému zkreslení. Tak se stalo dneska.

Štěpánka Čechová: Asi v pořádku, ale vy jste tedy minimálně celý den od čtvrtka do pátku hráli, když to řeknu lidově habaďůru, protože vy jste se opravdu tvářili, že jste se smířili se situací.

Host (Jan Kasal): My jsme se nesmířili, my jsme vydali tiskové prohlášení ve středu večer, které upozorňuje na tuto možnost, to si každý může najít na našich internetových stránkách, pokud by mě snad nevěřil, ale každý pochopí, že takto vážnou věc nemůžeme sdělovat pomocí médií, že ji musíme říct u jednacího stolu.

Štěpánka Čechová: K tomu vašemu tiskovému prohlášení. Premiér tedy na oplátku vyzval lidovecké ministry, aby opustili vládu, pokud nemají k němu důvěru a sama prohlášení KDU-ČSL k celé situaci uje poněkud nejasné instrukce, alespoň mě se tak jeví. Cituji z něho, obáváme se, že úspěch koalice a věrohodnost vlády jsou ohroženy aférami rodiny předsedy vlády, proto jsme dnes vyzvali předsedu vlády, aby odstoupil ze své funkce. A o odstavec níže uvádíte, KDU-ČSL bere na vědomí stanovisko ČSSD, že navrhovanou změnu odmítá provést. Přesto KDU-ČSL nedoporučuje svým ministrům podat demisi, neboť by tímto krokem dosáhla pouze toho, že Česká republika by byla spravována menšinovou vládou Stanislava Grosse, podporovanou komunisty. Tak čeho tedy chcete vlastně, pane Kasale, dosáhnout?

Host (Jan Kasal): Chceme dosáhnout toho, aby v České republice byla odpovědna za vývoj vláda, která je vedena důvěryhodným premiérem a která se pohybuje na obrysu koalice ČSSD KDU-ČSL a Unie svobody. To z toho je doufám patrné.

Štěpánka Čechová: No a patrné je z toho taky to, že si uvědomujete, že to nepůjde, že ČSSD k tomu není ochotna.

Host (Jan Kasal): Nechte mě domluvit. Vy vidíte v té, když to dočtete celý, nedoporučujeme svým ministrům demisi a důvody jsou uvedené, zazněly před chvilkou ve zprávách, já to zopakuju. Ta volební nebo povolební situace bohužel tady nedává příliš mnoho alternativ, takže jediná alternativa, kdybychom my odešli z vlády, kdyby naši ministři odešli z vlády, tady bude vláda pod premiérem Grossem podporovaná komunisty a to je podle našeho názoru pro tuto zemi horší, než když naši ministři i za stávající situace by ve vládě zůstali. Bohužel to asi nebude možné, protože pan premiér Gross zastává filosofii, vy jste mě rozzlobili, tak já prostě vás potrestám a vaši ministři pudou z vlády. Je mě to líto, já doufám, že po té vzrušenější debatě, která proběhla dnes dopoledne, dojde k chladné úvaze, protože těch alternativ příliš mnoho není. A my si myslíme, že poté, co sociální demokracie měla poprvé příležitost, bohužel poprvé příležitost se seznámit se skutečnými názory KDU-ČSL přímo, takže zaujme postoj, který bude možná posunutý oproti tomu, s čím jsme byli seznámeni včera večer ve sdělovacích prostředcích, které předsednictvo sociálních demokratů přijímala usnesení, že vlastně se jedná o osobní aktivity pana předsedy Kalouska a že Kalousek je nedůvěryhodný. Já bych chtěl se vší vážností tady říci, že to, co KDU-ČSL dělá, tak dělá jako politická strana a samozřejmě našim předsedou je Miroslav Kalousek, takže on vystupuje jako zástupce a představitel KDU-ČSL. Nejsou to žádné jeho soukromé aktivity a iniciativy.

Štěpánka Čechová: Dobrá. Pane předsedo Krausi, vy jste tedy kontrovali tím, že pokud ministři KDU-ČSL neodstoupí, chce premiér navrhnout prezidentovi jejich odvolání z kabinetu. Čeho tím chcete dosáhnout vy? Stejná otázka pro vás, vlády za tiché podpory komunistů?

Host (Michal Kraus): Tak především, já si myslím, že má-li mít jakákoliv lidská činnost smysl, musí mít logiku a má-li se někdo, nějaké dvě strany dohodnout, pak ta jednání musí vést k tomu, aby se skutečně dohodnout mohly. Já si myslím, že i pan místopředseda Kasal potvrdí, že jsem zcela určitě jedním z těch, kteří i dnes do poslední chvíle bojovali o to, abychom se dohodli, protože já mám za to, že i když tato koalice není ideální, je řekněme určitým trpěným zlem, přesto je na naší politické scéně zlem nejmenším a mělo by dále trvat, ale pochopte, že my jsme dneska byli velice překvapeni a já mám pocit, že dokonce i někteří zástupci lidovecké delegace byli překvapeni tím vývojem, protože když jsme někdy ve středu slyšeli, že KDU-ČSL nás vyzývá, abychom se vyjádřili k tomu, jestli máme důvěru k premiéru Grossovi s tím, že naše rozhodnutí bude respektovat a jestliže my jsme tedy udělali v té docela bouřlivé situaci, kdy sociální demokracie není v jednoduché situaci, jednání klubu, kde jednomyslně dostal premiér Gross důvěru, udělali jsme jednání předsednictva, kde jednomyslně dostal premiér Gross důvěru, a toto jsme oznámili našim partnerům, tak oni nám sdělili, že to sice chápou, ale protože teda my jsme mu dali důvěru, tak ho vlastně teď znovu žádají, aby teď znova odstoupil, čili radikální změna postoje. Tak to jsou věci, kdy těžko můžete hledat shodu a pochopitelně, i když jsme se o ní snažili a sdělili jsme, že naše stanovisko je definitivní a konečné, tak v momentu, kdy vám druhá strana řekne, premiére odstup, no tak logicky my musíme hledat nějakou antireakci nebo protireakci, která samozřejmě podle mého není šťastná, nicméně v tuto chvíli jediná možná.

Štěpánka Čechová: Dobrá, teď si tedy shrnu to, co jsem říkala já předtím ve dvou větách, ale výsledek bude tedy vláda za tiché podpory komunistů?

Host (Michal Kraus): Já si nemyslím, že ten potenciál této vlády je vyčerpán, ale mám za to, že prostě buď začneme obě strany hrát s otevřenými kartami, protože já v tuto chvíli nejsem si úplně jist, jestli ať už tedy KDU-ČSL nebo Miroslav Kalousek, já si nemyslím, že tak úplně je to jedno a totéž...

Host (Jan Kasal): Proč si nemyslíte, že je to jedno a totéž?

Host (Michal Kraus): Já jsem si všímal různých rozdílných postojů, já jsem si například všiml toho, že ve čtvrtek odpoledne ministři Svoboda a Šimonovský do sdělovacích prostředků řekli, že ano, tato vláda je akceschopná, ano, chceme s ní pracovat a po jednání celostátního výboru řekli, že se k tomu nebudou vyjadřovat. Mám za to, že prostě tady je evidentně spor, který je teda nějakým způsobem, ale možná násilně sjednocován, čili já si myslím, že ten koaliční potenciál stále není vyčerpán, protože to, že jsme si dali lhůtu do středy je určitý kompromis, ta situace dneska vypadala tak, že to, co jsme řekli na závěr, už je definitivní a neměnné, čili já předpokládám, že ty horké hlavy vychladnou a že tady ještě stále je prostor. Protože my zcela určitě, naše stanovisko ve vztahu k premiérovi nezměníme a teď je otázka, jestli KDU-ČSL to bude vnímat nebo ne.

Host (Jan Kasal): Já musím potvrdit, že pan předseda Kraus patří k těm, kteří od jednacího stolu neodcházejí a že se snaží využít maximálně času a myslím si, že kdyby to bylo na něm, takže to jednání otevřené se uskutečnilo ...

Štěpánka Čechová: Není to na něm.

Host (Jan Kasal): ... už dřív než v sobotu. Tím jsem si jist a jenom řeknu a pan Kraus to nebude brát jako pochlebování, ale sociální demokracie má v tuto chvíli štěstí, že v čele jejich klubu stojí on a ne jeho předchůdce. Tak, ale tím jsem vyčerpal zdvořilosti a teď se pustím do toho, co tady pan předseda Kraus řekl. Za prvé bych chtěl říci, že mě mrzí, že tady ten spor, který je dneska prezentován na půdorysu KDU-ČSL, ČSSD zastírá příčinu toho sporu. Přece tento spor tady nevznikl kvůli tomu, že KDU-ČSL chce opustit tuto koalici, ale ten tady vznikl proto, že tady má premiér této vlády a jeho rodina problém a sociální demokracie, podle našeho názoru, ten problém neřeší. Nebo já rozumím jim, že oni jsou připraveni a jejich hlasování to ukázalo, spojit svůj politický osud s osudem pana předsedy Grosse. Může toto někdo chtít po KDU-ČSL, aby my jsme spojili svůj politický osud s nejistou budoucností, řekněme, vývoje této kauzy rodiny Grossových? Já si myslím, že odpovědné směrem k našim voličům je, abychom řekli náš názor, my jsme ho řekli, mají za to být naši ministři potrestáni tím, že budou odvoláni z vlády? Prosím, jestli někdo myslí, že toto je dobře, já si to nemyslím. Proto ...

Štěpánka Čechová: Teď už ale opakujeme příčiny té patové situace, ČSSD stojí za svým premiérem ...

Host (Jan Kasal): My jsme ty příčiny nezmínili, dneska jsme je zmínili poprvé, že ta příčina není v tom, že by se neměl rád Miroslav Kalousek se Stanislavem Grossem, dokonce to není ani tak, že bychom měli nějaké výrazné programové rozdíly, protože jsme schopni podepsat koaliční dohodu a tu koaliční dohodu v programové části držet, problém je v tom, že se rodina Grossových dostala do situace, která neodpovídá našim představám, jak by premiér i naší vlády měl být vnímán.

Štěpánka Čechová: Ano, o tom byly dvakrát třičtvrtěhodinové interpelace v Parlamentu, o tom v tuto chvíli nikdo nepochybuje, teď musíme řešit to, co nastalo.

Host (Michal Kraus): Já bych zareagoval. Především nezdá se mi zrovna Šťastné, že ať už vládní nebo stranické koalice, ve kterých KDU-ČSL od roku 92 byly, to znamená například vláda s ODS nebo čtyřkoalice, se nikdy nerozpadly na programových záležitostech, ale vždycky se rozpadly na různých dohadech, nejasnostech, které se třeba nepotvrdily. V roce 97 KDU-ČSL stejně tak vyslovila obavy o čistotu tehdejšího premiéra Klause, čistotu ODS a vlastně na základě toho se potom vládní koalice rozpadla, přestože se ukázala celá řada těch spekulací nebyla pravda. Stejně tak dopadla čtyřkoalice, to je první věc. Druhá věc, já nemohu souhlasit s tím, že problémy, které si Stanislav Gross částečně vyrobil sám, neřeší. Jeho manželka jednoznačně oznámila ještě před výzvou KDU-ČSL, že své podnikatelské aktivity přerušuje. Stanislav Gross více, než kterýkoliv jiný politik vysvětlil otázky pořízení svého bytu. Vždyť copak to ...

Štěpánka Čechová: Pardon, statistický průzkumy a ani lidé si nemyslí, že by to vysvětlil dostatečně a to ze 70 procent.

Host (Michal Kraus): Dobře, ale paní redaktorko, nezlobte se na mě, ale lidé čerpají pouze ze sdělovacích prostředků a já si myslím, že tady je celá řada sdělovacích prostředků, které právě Stanislav Gross žaluje, protože o něm mluví nepravdu.

Štěpánka Čechová: Byly on line vysílány interpelace v Parlamentu, měli všichni příležitost udělat si svůj obrázek.

Host (Michal Kraus): Dobře, ale nezlobte se na mě, Stanislav Gross vysvětlil svou kauzu možná nešťastně, ale rozhodně víc než kdokoliv jiný. Copak vysvětlení například pana Tlustého, já mám smlouvu, tady ji mám, ale neukážu ji, je lepší než vysvětlení Stanislava Grosse?

Štěpánka Čechová: Přeruším vás, zastavme obhajobu Stanislave Grosse, k tomu opravdu byly interpelace v Parlamentu a velký prostor, teď je tady ta situace, že pokud dojde k tomu, že premiér skutečně půjde za prezidentem republiky kvůli ministrům, česká ústava může celou situaci dostat do patu. Poslechněme si k tomu názor politologa Ladislava Cabady.

Host (Ladislav Cabada): Premiér samozřejmě podle ústavy může prezidentovi navrhnout odvolání ministrů, ústava ovšem nijak nestanoví například lhůtu, ve které tak prezident má udělat, případně, jaké by byly sankce za to, že tak vůbec neučiní. Čili je to situaci, kterou by zřejmě potom vykonával Ústavní soud, pokud by to například prezident jaksi protahoval, respektive pokud by nepřijal ty návrhy, které mu předložil předseda vlády. Čili je to situace, která by mohla hrozit i nějakou ústavní zápletkou.

Štěpánka Čechová: Tak aby ta situace byla málo složitá, tak myslíte si, že premiér si uvědomil vůbec takovou možnost komplikace, když vyslovil tuto, dejme tomu hrozbu?

Host (Michal Kraus): Já bych řekl především, jestli si KDU-ČSL uvědomila hrozbu toho, co navrhuje Stanislavu Grossovi, to znamená aby odstoupil z funkce předsedy vlády, protože pokud by Stanislav Gross jako předseda vlády odstoupil, pak celá vláda padá, je tady demise, prezident by měl jmenovat nového premiéra a kde je jistota, že na tomto vládní ... se uskuteční nová vláda?

Štěpánka Čechová: Pardon, napřed odpovězte k tomu, jestli si to pan premiér podle vás uvědomil tuto možnost patové situace?

Host (Michal Kraus): Já si myslím, že si ji v každém případě uvědomil, protože pan premiér nepředpokládá, že pokud někdo nedůvěřuje svému premiérovi, svému šéfovi, že pod ním je ochoten dál spolupracovat.

Štěpánka Čechová: Tak a teď mi řekněte vy, pane Kasale, jestli si KDU-ČSL uvědomila, že to může vést k pádu vlády?

Host (Jan Kasal): Co tady zaznělo, tak já bych měl možná jiný názor, než pan Cabada, pokud dovolí, ústava tuším říká, že prezident odvolá na návrh premiéra. Tam sice se neřeší čas, ale rozumí se, že prostě ve lhůtě, která je přiměřená, to znamená řádově ve dnech, ale nechci se plést do právních sporů, já chci tady panu předsedovi Krausovi připomenout situaci z loňského léta, kdy to byla sociální demokracie, která rozbila vládu a kdy to byli křesťanští demokraté, kteří nevyužili, nezneužili té situace ...

Štěpánka Čechová: To jsou staré účty, vyjadřujte se k té momentální situaci.

Host (Jan Kasal): Nejsou to staré účty, pan předseda Kraus nás tady napadl, jako křesťanské demokraty, že rozbíjíme každou formaci, ve které jsme. Já bych mu chtěl připomenout, že mají s námi zcela nepochybně dobré zkušenosti z loňského léta, kde jsme nezvyšovali žádné požadavky jako kolegové z Unie svobody, kde jsme setrvali na svém, kde jsme podepsali koaliční dohodu, kterou chceme plnit. My si uvědomujeme, že ta koaliční dohoda a její naplnění má smysl pro Českou republiku, ale chceme toho dosáhnout tak, aby to bylo věrohodné, a to si nejsem jist, zda-li je možné.

Host (Michal Kraus): Ale to je v pořádku, ale ...

Štěpánka Čechová: Pan předseda ale vznesl otázku, jestli si uvědomujete, že to, co požadujete, může vést až k pádu vlády?

Host (Jan Kasal): Ne, to vede, to samozřejmě a proto tady říkám, že KDU-ČSL je připravena ke vstřícným dohodám tak, aby tato změna neznamenala politickou destabilizaci, to znamená ...

Štěpánka Čechová: Ale ta vstřícná dohoda u vás visí na podmínce, že premiér nebude Stanislav Gross?

Host (Jan Kasal): To, to předpokládám, jinak by k té vládní krizi nedošlo.

Štěpánka Čechová: Ale ČSSD říká, že bude.

Host (Jan Kasal): Tak potom nedojde k vládní krizi. Ale chtěl bych říci, že KDU-ČSL nabízí pro tu budoucí spolupráci, bude-li, 21 hlasů. Zdali od pana předsedy uslyším tady, že ČSSD by nabídla 70 hlasů, tak to bude určitě uspokojivé řešení.

Host (Michal Kraus): Sociální demokracie nikdy nebyla jednotnější, než je v těchto chvílích, ale ...

Host (Jan Kasal): Takže nabízí pro případnou další koalici ...

Host (Michal Kraus): Já tedy nehodlám hovořit o žádné další koalici, prostě já si nemyslím, že tato věc, tato nešťastná kauza, která nějakým způsobem vznikla, je natolik závažná, abychom my všichni, jako odpovědní politici, riskovali demisi premiéra a pád vlády, protože jakmile vláda padne, může tady být tisíc dobrých úmyslů, ale samozřejmě vládu, premiéra, respektive premiéra jmenuje prezident republiky, čili je tady další politický prvek, za který nezodpovídáme ani my, jako ČSSD, ani KDU-ČSL jako náš společný partner.

Host (Jan Kasal): Myslíte si, že pokud pan předseda Gross naplní svou výhrůžku, že odvolá lidovecké ministry, že to přispěje ke stabilizaci?

Host (Michal Kraus): Pan premiér Gross jednoznačně řekl, že pokud mi ministři z KDU-ČSL nebudou věřit, pokud mi budou vyslovovat nedůvěru, pokud budou požadovat v souladu se stanoviskem KDU-ČSL ...

Host (Jan Kasal): Už se stalo ...

Host (Michal Kraus): ... moje odvolání, pak přece se mnou nemohou pracovat, čili já nemůžu mít spolupracovníky, kteří mi vysloví nedůvěru.

Štěpánka Čechová: Nebo-li to vypadá, že vše teď visí na třech lidoveckých ministrech, pane Kasale?

Host (Jan Kasal): Z čeho jste k tomu dospěla, to vůbec nevím.

Štěpánka Čechová: No tím ultimatem ...

Host (Jan Kasal): Tři lidovečtí ministři jsou místopředsedové KDU-ČSL a oni aktivně hlasovali pro naše usnesení.

Štěpánka Čechová: Ano, ale tím ultimatem, který jsme teď slyšeli a který interpretoval pan Kraus ohledně pana Grosse.

Host (Jan Kasal): Na lidoveckých ministrech, lidovečtí ministři jsou reprezentanti KDU-ČSL a já si neumím ani náznakem představit, že by se chovali jinak při jednání s předsedou vlády, než se chovají na předsednictvu a ta naše rozhodnutí byla jednomyslná.

Štěpánka Čechová: Nebo-li platí, že žádný slib důvěry nebo podpora z jejich úst nezazní.

Host (Jan Kasal): No, slib důvěry, to, co pan Gross chtěl, to znamená do 24 hodin vyslovení loajality a tak dále a tak dále, tak to asi nemyslel až tak úplně vážně ...

Host (Michal Kraus): Oni to učinili.

Host (Jan Kasal): Oni řekli, že vláda je akceschopná. Prosím pěkně, tady bych se jich trochu zastal. Kdyby ministr řekl, že vláda je neakceschopná, to znamená, to by bylo téměř na hranici šíření poplašné zprávy, co by si občané mohli myslet o vládě, že přijdou povodně nebo mrazy.

Host (Michal Kraus): A proč potom odvolávají svého premiéra?

Host (Jan Kasal): Protože pan premiér má problém, který přesahuje obrys jeho rodiny, zasahuje do politiky ČSSD, přiznejte si to, a přesahuje taky do politiky vlády, která je i naše vláda.

Host (Michal Kraus): Pan premiér nemá větší problém, než mají problémy celá řada politiků v Evropě, není to problém, kvůli kterému by musela padnout vláda, to jsou neměřitelné záležitosti.

Host (Jan Kasal): To je váš názor, my si myslíme, že Česká republika i sociální demokracie by ten problém měla vyřešit tak, aby to bylo ku prospěchu věci. Vaše řešení nepovažujeme v tuto chvíli za příliš prospěšné.

Štěpánka Čechová: Ve středu se má sejít koaliční devítka. Sociální demokraté zatím tedy drží svůj postoj, že stojí za předsedou vlády Grossem, vy držíte svůj postoj, že předsedu vlády Grosse nechcete, myslíte si, že tohle jednání koaliční devítky může vést ještě k nějakému posunu, že do té doby ty hlavy opravdu vychladnou?

Host (Jan Kasal): Tak to uvidíme, já nejsem prorok, abych toto dokázal odhadnout. Nemyslím si, že KDU-ČSL je ...

Štěpánka Čechová: Jinak, jste ochotni vůbec navrhnout ještě nějaké jiné řešení?

Host (Michal Kraus): Já si myslím, že pokud se politici budou chovat jako politici a ne jako malé děti, tak pochopí, že jakékoliv řešení, které neumožní pád vlády, je řešením dobrým.

Host (Jan Kasal): My jsme vyjádřili svůj názor, který není názorem ultimativním, není to podmínka stanovená, nepřekročitelná, je to názor KDU-ČSL na řešení této krize, to co my považujeme za nejlepší. My to za nejlepší považujeme, našim partnerům jsme to sdělili. Jak oni na to budou reagovat, je jejich věc.

Štěpánka Čechová: Že ochota jednat snad zatím existuje. Na závěr se ještě zeptám, došlo k docela zajímavé situaci. Premiér předal na bedra řízení ČSSD na pana Škromacha a odjel na hory. Myslíte si, že je to v této situaci opravdu dobrý nápad?

Host (Michal Kraus): Já bych tomu nepřikládal větší význam než to, že jsou jarní prázdniny a i pan premiér má právo odjet na jarní prázdniny. Já si myslím, že skutečně v tuto chvíli není nezbytně nutné, aby tady byl, naopak domnívám se, že vzhledem k tomu, že tedy on je jaksi předmětem sporu jeho vlastní osoba, možná některým lidem se bez jeho přítomnosti bude jednat lépe.

Štěpánka Čechová: Jak vy to vnímáte, pane Kasale?

Host (Jan Kasal): Já jsem překvapen, že děti pana premiéra už chodí do školy, asi jsem jako s těma prázdninami to úplně nepochopil, ale je to rozhodnutí pana premiéra, slyším, že dcerka chodí do první třídy. Je to rozhodnutí pana premiéra sociální demokracie, toto KDU-ČSL nebude komentovat.

Štěpánka Čechová: V Duelu týdne řekli své názory první místopředseda Sněmovny a KDU-ČSL Jan Kasal a předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus. Pánové, děkuji vám za účast. Na slyšenou.

Host (Jan Kasal): Na shledanou.

Host (Michal Kraus): Na slyšenou.

Štěpánka Čechová: Posloucháte Český rozhlas 1 Radiožurnál a pořad Týden v tahu. Dění na politické scéně ještě neopustíme, kotrmelce, které udělala situace za posledních několik hodin přijde do studia zhodnotit komentátor Radiožurnálu Petr Nováček a na závěr se budeme věnovat i problematice krádeží aut.

Hodnocení duelu mezi ČSSD a KDU-ČSL

Štěpánka Čechová: Předchozí Duel i vývoj na politické scéně bedlivě sleduje komentátor Radiožurnálu Petr Nováček, kterého teď vítám ve studiu. Dobrý večer.

Petr Nováček: Hezký večer.

Štěpánka Čechová: Nejprve se zastavme u toho pondělního a zmatečného prohlášení KDU-ČSL, zopakuji sporná místa. Obáváme se, že koalice a věrohodnost vlády jsou ohroženy aférami rodiny předsedy vlády, proto jsme dnes vyzvali předsedu vlády, aby odstoupil ze své funkce, ale KDU-ČSL bere na vědomí stanovisko ČSSD, že navrhovanou změnu odmítá provést. Co tedy vlastně KDU-ČSL chce?

Petr Nováček: No před chvílí to naši hosté říkali, respektive místopředseda strany a parlamentu Poslanecké sněmovny Jan Kasal. Jim se zdá, že tedy lidovcům se zdá, že problémy majetkové, které se nakupili kolem Stanislava Grosse a jeho manželky, jsou takového rázu, že by mohly diskreditovat vládu a Českou republiku. Mně v těch minulých prohlášeních KDU-ČSL vadila jedna věc. Když se tam například též hovořilo o akceschopnosti vlády, o tom, že je ohrožena, tak mě chybělo trošku více nějaké konkrétní příklady, protože já jsem zatím nic takového nezaznamenal, aspoň ještě před týdnem o tom nebyla ani řeč. A připomínám, že ani dva ze tří lidoveckých ministrů Šimonovský a Svoboda nezvedali žádný pokles akceschopnosti vlády. Nemyslím si, že by to bylo jenom tím, co před chvílí říkal pan Kasal, totiž, že člen vlády těžko může z něčeho takového obvinit kabinet, v němž sám zasedá. Jinak pokud jde o ten vývoj, tak já mám za to, že nejde jen o to, co se stalo v pondělí, to mimochodem v pondělí hovořil předseda strany Miroslav Kalousek s Mladou frontou Dnes, ten rozhovor vyšel v úterý ráno, teprve pak následovalo první usnesení předsednictva KDU-ČSL, od něj se to všechno odvinulo. Ono následovalo ještě další zasedání předsednictva lidovců, a když před chvílí Jan Kasal hovořil o tom, že ve čtvrtek večer celostátní výbor KDU-ČSL schválil, jak on říkal myšlenky vedení strany, tak pak já nevím přesně, kterou, protože ve středu odpoledne před tou známou mimořádnou tiskovou konferencí Miroslava Kalouska zasedalo předsednictvo KDU-ČSL a v jeho prohlášení, které je k dispozici na internetových stránkách KDU-ČSL se říká toto. Pokud ČSSD, která je politicky odpovědná za personální obsazení pozice předsedy vlády, navrhne změnu na této pozici, je KDU-ČSL připravena ke vstřícným dohodám tak, aby tato změna neznamenala politickou destabilizaci. Jinými slovy, ještě ve středu odpoledne lidovci říkali zhruba toto. Sociální demokraté, nám se to všechno kolem Stanislava Grosse nelíbí a kdybyste se ho náhodou rozhodli vyměnit, tak my tomu nebudeme bránit. Dnes říkají něco jiného. Stanislave Grosse...

Štěpánka Čechová: Direktivně.

Petr Nováček: Odejděte z funkce předsedy vlády. Mě by zajímal ten okamžik, ten důvod, ty důvody, pro které došlo k tomuto výraznému posunu ve stanovisku KDU-ČSL. Zdůrazňuji, že ten celostátní výbor, který by o zásadní změně postoje strany musel rozhodnout, souhlasil, nemohl souhlasit s ničím jiným, než s tím středečním stanoviskem, z něhož jsem teď citoval. To znamená, to dnešní stanovisko je nové, je tam zřetelný posun. A já nevím, co pozoruhodného, zásadního, nového zjistilo vedení KDU-ČSL, že takovýmhle výrazným způsobem přitvrdilo.

Štěpánka Čechová: Pokud by tedy došlo na slova premiéra Grosse a odvolal by ty tři lidovecké ministry, anebo by tedy alespoň navrhl jejich odvolání, co to provede s koaliční smlouvou?

Petr Nováček: No, to je další zajímavá věc. V koaliční smlouvě se říká, volně řečeno, že členy vlády navrhuje do té koaliční vlády příslušná koaliční strana a ta za ně ručí a že jakékoliv změny ve vládě musí být, mohou být učiněny jen na základě konzultace mezi koaličními stranami. Jiný slovy, to, co se teď děje, se pohybuje vysloveně podle mého soudu na hraně té koaliční smlouvy. Prosím, koaliční smlouva je ovšem jenom politická deklarace, politické prohlášení a samozřejmě není právně závazná. Myslím si, kdyby došlo přece jenom na tu variantu, že lidovečtí ministři budou muset z vlády odejít, tak pak by bylo samozřejmě nutné skončit tuto koaliční smlouvu a sestavit případně nějakou jinou. To v tom případě, kdyby sociální demokraté setrvali v dvoučlenné koalicí s Unií svobody DEU a nebo se obejít bez ní v případě, že bychom tady měli jednobarevnou vládu sociální demokracie. Pokud by nastal tento poslední případ, mohlo by k němu dojít jen rekonstrukcí vlády, protože většinu členů vlády tvoří sociální demokratičtí ministři a ovšem s tou rekonstrukcí by nějakým způsobem musel souhlasit prezident Klaus, který by ji sice nemohl zmařit, ale mohl by příslušná odvolání, naopak jmenování jiných ministrů oddálit už proto, aby si o nich získal potřebné informace.

Štěpánka Čechová: Mohou našim politikům skutečně hlavy do středeční K 9 vychladnout natolik, aby se situace opět radikálně změnila, aby udělala nějaký kotrmelec?

Petr Nováček: No, já co jsem tady před chvílí poslouchal, tak jsem z toho jakoby vytušil přece jenom vůli k tomu dospět k nějaké dohodě. Ono ty řádné volby do Poslanecké sněmovny se budou konat za 16 měsíců, a to je už nedlouhá doba. Takže já osobně mám za to, že současná vláda může dost dobře vydržet a protože je velmi komplikovaná cesta k volbám předčasným, tak ji vlastně ani dost dobře nelze zorganizovat s tím, aby takovýto zásadní zásah ústavní měl ještě smysl z časového hlediska. To je jedna věc. Druhá věc je otázka, kam se tím i tím samovývojem politickým ty věci dostanou. Stanislav Gross odjíždí teď na dovolenou na hory a předal vedení, to znamená strany i vlády, svému prvnímu zástupci Zdeňku Škromachovi. Zdeněk Škromach jak známo v minulosti mnohokrát řekl, že by si dovedl představit vládu bez účasti lidovců a je otázka, jak se Zdeněk Škromach, coby abych tak řekl úřadující zástupce nyní v těch mezních chvílích projeví. Na druhé straně z Grossova hlediska může jít také o Škromachův test. O zkoušku jeho loajality, protože v minulých dnech, když se kolem osoby premiéra Grosse a jeho manželky vytvořila tato kauza, Zdeněk Škromach dal najevo, že je zcela loajální vůči předsedu Grossovi. Uvidíme, co z toho vznikne, obávám se jedné varianty, že pro sociální demokracii tento spor do té míry prestižní a nebezpečný, protože ohrožuje jejich jediného vhodného kandidáta na funkci řádného předsedy strany, o niž budou rozhodovat na stranickém sjezdu koncem března, že jen tak snadno nebudou moci ustoupit z těch dnešních pozic. Ty jsou velmi vyhraněné. Myslím si, že věci došly poměrně daleko, ale protože rekonstrukce vlády, anebo dokonce její demise je významným zásahem do stability poměrů v České republice, tak si přesto všechno myslím, že obě ty znesvářené koaliční strany budou hledat možnost, jak při nějakých vzájemných ústupcích, které učiní, by mohly elegantně z dnešních razantních pozic vycouvat.

Štěpánka Čechová: Odpovídal komentátor Radiožurnálu Petr Nováček. Díky, na slyšenou.

Petr Nováček: Na shledanou.

Krádeže aut v naší republice

Štěpánka Čechová: Policii se podařilo zadržet mezinárodní gang zlodějů luxusních aut. Šestice pachatelů z Polska a Ukrajiny údajně kradla vozy na objednávku a odvážela je většinou na Ukrajinu. Policisté už jim prokázali 21 krádeží se škodou za více, než 53 miliony korun. O tomto případu i o problému krádeží aut vůbec teď víc s policejním radou Vladimírem Fišerem z Policejního prezidia, který je momentálně připraven v našem přenosovém voze. Dobrý den.

Host (Vladimír Fišer): Dobrý den.

Štěpánka Čechová: Na jakém území působil ten gang, o kterém jsem mluvila a jaká auta si především vybíral?

Host (Vladimír Fišer): No tak tento gang působil na území hlavního města Prahy a Středočeského kraje a jednalo se o luxusní vozidla. Žel Bohu ale o tomto případu vám nemůžu zatím říct nějaké bližší informace, případ je v rozpracování a mohl by narušit další průběh tohoto šetření.

Štěpánka Čechová: Máte přehled, kolik podobných gangů už se podařilo policii rozbít? Je vlastně kradení aut především doménou organizovaných skupin?

Host (Vladimír Fišer): Takže si musíme uvědomit, že vývoj páchání této trestné činnosti od roku 1989 se výrazně změnil a rovněž tak možnosti využití odcizeného vozidla se mnění. Pachatelé při páchání této trestné činnosti si tudíž nevystačí s běžným postupem, jako před několika lety, ale jsou nuceni používat moderní technologie k odcizení vozidla i při změně identifikace vozidla. To samé platí u možnostech těchto legalizace těchto odcizených vozidel a jednotlivec v současné době není schopen vozidlo odcizit, předělat a prodat. Tato organizovaná trestná činnost netíží jenom Českou republiku, ale v podstatě celou Evropu, kde teda převládá organizovaná trestná činnost krádeží vozidel nad tou běžnou kriminalitou.

Štěpánka Čechová: Máte přehled třeba o zemích, v kterých nejčastěji končí auta českých motoristů?

Host (Vladimír Fišer): No tak, ta doba, kdy cílové země byly státy Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Ukrajina, Rusko, Bělorusko, tak v podstatě cílové země už se posunuly zase dál a dneska se vyváží tyto vozidla až do Turecka. V podstatě tyto země, které jsem jmenoval předtím, jsou země, odkud jsou tyto vozidla dále vyváženy.

Štěpánka Čechová: Máme k dispozici statistiku, kolik aut vlastně zmizí ročně v Česku a která auta se nejvíc kradou?

Host (Vladimír Fišer): Samozřejmě, takovou statistiku vedeme. V podstatě za rok 2004 bylo na území České republiky odcizeno občanům České republiky, ale i cizincům celkem 25.641 motorových přípojných vozidel. Osobních vozidel bylo 21.117. Z toho celkového počtu 25.641 vozidel bylo v roce 2004 zajištěno a vráceno oprávněnému majiteli 8.185 vozidel, čili nalezitelnost odcizeného vozidla je nějakých 31 procent.

Štěpánka Čechová: A můžete říct, které značky zlodějům nejvíce vyhovují?

Host (Vladimír Fišer): Takže na území České republiky se nejvíce ztrácejí vozidla koncernu Volkswagen, samozřejmě nejvíce vozidel značky Škoda a potom Passaty, Volkswageny, Golfy. Toto je v podstatě nejžádanější vozidlo v zahraničí, které se nejvíc tady na území České republiky krade jak tedy cizincům, tak i občanům České republiky.

Štěpánka Čechová: Vy jste hovořil o tom, kolik vozidel bylo nalezeno, pomohlo v tom třeba nějaké speciální zabezpečení vozidel nebo má vůbec v dnešní době technické vyspělosti gangů smysl vozidlo nějak extra zabezpečovat?

Host (Vladimír Fišer): Každopádně je dobré mít vozidlo zabezpečený, i když nikdy se nedá říct, že to vozidlo nejde odcizit.

Štěpánka Čechová: A co třeba takový ten systém satelitního hlídání? Ten asi považují momentálně motoristé za takový nejvyspělejší.

Host (Vladimír Fišer): Samozřejmě satelitní systémy jsou velice kvalitní a jestliže tyto systémy jsou dobře nainstalovány ve vozidle, tak potom je možné toto vozidlo dohledat a v podstatě zajistit těsně po krádeži.

Štěpánka Čechová: Tam se také traduje taková obava motoristů, že zloději s vozidlem, opatřeným tímto satelitním hlídacím systémem prostě zajedou kamkoliv, kde není takzvaně signál, to znamená do tunelu, do podzemních garáží a podobně. Skutečně to dokáže ten systém vyřadit z provozu?

Host (Vladimír Fišer): No tak, jestli to skutečně dokáže vyřadit tento systém z provozu se dá těžko říct, ale samozřejmě je to signál na přenosu GSN GPS, čili zastíněním je ztížený třeba to dohledání, ale v podstatě jestliže je tento systém opravdu kvalitní, tak jakmile je překonáno, to vozidlo nestandardním způsobem nastartováno, měla by ta organizace, která ho rozhodla střežit vědět o tom, že se s vozidlem děje něco, co není standardní.

Štěpánka Čechová: Vzpomenete si na nějaký případ obzvlášť drzého gangu nebo nějaký případ, který vám z praxe utkvěl v paměti?

Host (Vladimír Fišer): No tak, jeden takový případ týká se tedy mého začátku služby, kdy soused z mého baráku přišel, že se mu ztratilo vozidlo, tenkrát to byla teda jenom stovka, měl ho nové a že to vozidlo si v podstatě našel a to vozidlo měl sousek o dva baráky dál. Ten v tý době už byl tak na úrovni odborné, že dokázal připravit vozidlo, že jeho identifikace byla dost náročná a podstatě, kdyby se sám nepřiznal, tak v tý době nebylo možný technicky prokázat, že vozidlo odcizil a předělal.

Štěpánka Čechová: To je moc hezký a myslím, že ta drzost neustále roste, takže něco podobného se možná může opakovat i v současnosti.

Host (Vladimír Fišer): Samozřejmě. Pachatelé mají před námi přece jenom dost velkej náskok.

Štěpánka Čechová: Odpovídal policejní rada Vladimír Fišer. Díky za rozhovor, na slyšenou.

Host (Vladimír Fišer): Na slyšenou.

Štěpánka Čechová: Rozhovor o krádežích aut uzavřel dnešní scénář Týdne v tahu. Příští sobotu po 17. hodině se opět zamyslíme nad tím, co nám především naše politická reprezentace nachystá za následujících sedm dní. Hezký večer s Radiožurnálem přeje Štěpánka Čechová.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autoři: jap , pno , šče
Spustit audio