Proč je důležité, koho má rád Miloš Zeman. A díky které pravomoci ještě může napáchat mnoho škody

11. únor 2022

Ústavní právník Jan Kysela míní, že v lednových volbách půjde mimo jiné o to, kdo zaujme voliče Miloše Zemana. „To, že pro někoho nemá význam, koho Miloš Zeman má rád, nebo nemá rád, neznamená, že to nemá význam pro nikoho,“ upozorňuje a dodává, že když Miloš Zeman o nějakém kandidátovi řekne, že je to těžká váha, tak mu tím schody nemydlí. Proč na tom záleží, o tom je třetí díl podcastu Čekání na prezidenta.

Kdo kandidovat nebude, už víme. O post prezidenta nebude usilovat Miroslav Kalousek. „Jen málo lidí v politice má takový smysl pro humor jako on,“ uznává komentátor Petr Nováček.

„V debatách by byl skvělý a nastavil by velmi vysokou laťku, kdyby se objevil vedle dalších kandidátů…“ upozorňuje filozofka Tereza Matějčková a po chvíli dodává: „I jinak schopní lidé by vedle něj působili jako šašci.“

O kandidátech na příštího prezidenta a o pravomocích hlavy státu v podcastu mluví filozofka Tereza Matějčková, ústavní právník Jan Kysela a rozhlasoví novináři Jan Pokorný a Petr Nováček.

Čekání na prezidenta: Jan Kysela, Tereza Matějčková, Petr Nováček a Jan Pokorný

Nečinnost je extrémní forma moci

Jak je to s prezidentovými pravomocemi a přímou volbou? „Přímá volba přináší moc, nikoli pravomoc,“ vysvětluje Jan Kysela.

Nový podcast Českého rozhlasu Plus je inteligentní průvodce při hledání nové hlavy státu. Jméno nového prezidenta totiž budeme znát už za necelý rok. A celým tím rokem vás bude podcast provázet.

Tereza Matějčková upozorňuje ještě na jiný způsob, jakým zachází s mocí a pravomocí Miloš Zeman a může i příští prezident: „Pravomoci dávají i možnost mařit je, pozastavovat je a dávat najevo moc tím, že nevycházíte vstříc. Ať už Ústavnímu soudu, politické reprezentaci, profesorům. A je to taky pomrkávání na voliče – já jsem přímo volený a já si vymezím hřiště sám. Nečinnost je extrémní forma moci.“

„Lidé, kteří nečetli Ústavu, se velmi často řídí úvahou, že je-li prezident hlavou státu, tak cokoliv činí, dobře činí,“ tvrdí Kysela a Jan Pokorný se přidává: „U některých se vytváří dojem, že i v parlamentní demokracii existuje král.“

U některých se vytváří dojem, že i v parlamentní demokracii existuje král.
Jan Pokorný

Jednu pravomoc má hlava státu opravdu výjimečnou – jmenuje bankovní radu České národní banky (ČNB). „A to ve své volné úvaze, bez součinnosti kohokoliv jiného, bez návrhu kohokoliv jiného. Tato velmi významná personální kompetence tady ční,“ upozorňuje Jan Kysela.

Čtěte také

A do konce svého mandátu může Miloš Zeman vyměnit většinu bankovní rady ČNB a jmenovat guvernéra, neboť funkční období Jiřího Rusnoka končí letos v létě, dodává Jan Pokorný.

Je prezidentská pravomoc jmenovat profesory přežitek z časů monarchie? Co přesně znamená – a odkud se vzala – ústavní neodpovědnost prezidenta?

Čekání na prezidenta můžete poslouchat na webu Českého rozhlasu Plus, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Ve vysílání Plusu ho uslyšíte v neděli 13. února po 18. hodině.

autor: Pavel Vondra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.