Proč lidé nechtějí, aby uložiště jaderného odpadu bylo v lokalitě Janoch?

17. říjen 2020

Správa úložišť radioaktivních odpadů vybrala už v roce 2016 jako jednu ze čtyř lokalit vhodných pro další průzkum území Janoch. Leží na katastrech obcí Dříteň, Hluboká nad Vltavou (Purkarec), Olešník a Temelín, tedy nedaleko samotné JE Temelín.

Konečné rozhodnutí zatím nepadlo, ale lidé z dotčených obcí začali proti další ekologické zátěži ve svém sousedství bojovat.

Zatím není rozhodnuto

„Čtyři lokality, které jsou zatím na zúženém seznamu, nejlépe vyhovují z hlediska uznávaných kritérií, které je možné zjistit povrchovými průzkumy,“ řekla už před časem předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Kritérií je ale dohromady kolem 15 – a týkají se třeba hydrogeologie nebo horninového prostředí.

Rozhodnutí zatím nepadlo. A nepokračuje se ani v dalších průzkumech. Podle Drábové je to „díky pochopitelnému, sveřepému a důkladnému odporu všech lokalit, kde byly průzkumy prováděny. Takže toho víme pramálo na to, abychom mohli říct, jestli vůbec tady máme nějakou lokalitu, která vyhoví všem přísným parametrům.“

Protest proti úložišti radioaktivního odpadu

Téma zkoumala Lucie Hochmanová.

Spustit audio

Související