Proč mají obézní lidé problém s covidem-19? Hůř reagují na infekci a využívají menší kapacitu plic

26. listopad 2020

Obézní pacienti se s covidem-19 vypořádávají hůře než ti štíhlí. Kila navíc s sebou totiž často nesou další přidružené choroby – třeba cukrovku nebo vysoký krevní tlak. Potíže při plicní ventilaci pak způsobuje těžší hrudní stěna nebo jinak formovaný hrudní koš.

Kapacitu hrudního koše navíc ztěžuje vysoko položená bránice. Obézní lidé dýchají povrchněji a využívají menší plochu plic, upozorňuje přednosta pražské OB Kliniky Martin Fried:

Čtěte také

„Obézní lidé špatně ventilují, i když nejsou nemocní. Pokud se to zkomplikuje covidem-19, tak je umělá plicní ventilace velmi obtížná. A to i pro nemocniční personál.“

Další podstatné okolnosti popisuje obezitoložka Petra Šrámková: „Pacienti s obezitou jsou velmi náchylní ke kardiovaskulárním chorobám, ale i k onkologickým nemocem, kde je základem jiné nastavení imunity. Pokud se obézní pacient setká s nějakou infekcí, bude na ni reagovat horším způsobem než štíhlí pacienti.“

K obezitologům vede lidi i strach z covidu-19

Problémy s váhou má u nás skoro 60 procent lidí, čtvrtina z nich trpí obezitou. Koronavirová pandemie české společnosti mimo jiné připomněla, že jde o problém, který bychom rozhodně neměli podceňovat.

Ostatně pacienty se silnou nadváhou podle Šrámkové hrozba nákazy a vyhlídky na pravděpodobnou hospitalizaci v současnosti stále častěji přivádí do ordinací obezitologů.

„Je to závažné onemocnění a je potřeba ho nějakým způsobem uchopit a léčit – konzervativně, nebo chirurgickým zákrokem se snažit váhu zredukovat,“ uzavírá Fried.

Proč se považuje obezita za nemoc? A jak se řeší obezita, která už je stabilizovaná? Poslechněte si v reportáži Andrey Skalické.

Spustit audio