„Proč trénovat, když nejsou závody?“ Omezení komplikují život mladým sportovcům i jejich rodičům

11. říjen 2020

Na jaře se zastavily tréninky většiny sportů na několik měsíců a teď se scénář opakuje. A nejde jenom o to, že rodiče často dětem dopředu zaplatili nemalé částky za sportovní kroužky, které se neuskuteční. Jde také o fyzickou a duševní pohodu dětí a obecný boj proti nadváze a obezitě. Jak se sportuje v době covidové, mapuje Zaostřeno Víta Pohanky.

Sokolovna ve Žďáře nad Sázavou slouží jako základna mladému klubu moderní gymnastiky. Trénují v něm převážně dospívající dívky. Fungování oddílu popisuje předsedkyně oddílu Markéta Trembaczová:

„Máme tady 11 dívek, které trénují dvě společné skladby. Těm starším je 14 a 15 let a cvičí se stuhami a míči. Pětice těch o něco mladších připravuje sestavu s kužely. Jedna dívka si připravuje volnou sestavu a pak jsme tady my tři trenérky.“

Čtěte také

Takto ale mohly moderní gymnastky skupinově trénovat jen do 12. října. Další zřejmě dva týdny to už možné nebude. Na dobré náladě jim to rozhodně nepřidává, a to nejen trenérkám, ale ani rodičům, kteří na sportování svých ratolestí přispívají řádově tisíci korun každé pololetí.

Moderní gymnastika sice nepatří na první pohled mezi finančně náročné sporty, ale levná není: taková závodní stuha s tyčkou stojí asi 2,5 tisíce korun, míč zhruba 2 tisíce, závodní trikot vyjde na 4 tisíce korun. Oddíl sice dostává příspěvky od města a od státu, ale rodiče platí taky.

02482808.jpeg

Zatím nikdo z nich nechce peníze zpátky, ale jsou z celé situace pochopitelně rozladění. Mnohem horší než finanční ztráta je ale podle Markéty Trembaczové to, co omezení v tréninku a závodění může způsobit na psychice jejích svěřenkyní.

„Na jaře jsme odjely dva závody, potom se to všechno z týdne na týden zrušilo. Chtěly jsme pro dívky vymyslet nějaký program, aby nebyly úplně bez sportu, tak jsme dělaly online tréninky. Čtyřikrát týdně jsme se scházely na hodinu přes aplikaci. Vymýšlela jsem pro ně také soutěže, kde děvčata sbírala body podle toho, jak dlouho vydržela třeba v nějaké pozici a podobně, mělo to docela úspěch.“

Čtěte také

V létě absolvovaly malé žďárské moderní gymnastky jednou soustředění na fyzickou přípravu a potom dvě, kde už se cvičilo naplno. V září začaly závody, ale teď to s jejich pokračováním moc optimisticky nevypadá.

Pro trenérku a vedoucí oddílu Markétu Trembaczovou je ale nemyslitelné, že by po ztracené jarní sezóně zlomila pomyslnou hůl i nad tou podzimní.

„To v žádném případě nehrozí. Já si představuju, jak bych se cítila já, kdybych byla v jejich kůži. Mě by to hrozně mrzelo, že nemůžu závodit v podstatě celý rok. Některé dívky se nedostaly na ty jarní závody a teď by neměly závodit další půlrok? Proč by měly trénovat?“

Mladší gymnastky Anabel Julia Hirn, Liliana Kotašková, Barbora Veselá, Vanda Hadačová, Eliška Kressová

Peníze budou

Pro sportovce je teď důležité, že od příštího roku přebírá zodpovědnost za rozdělování finančních grantů pro sportovní oddíly Národní sportovní agentura. Jejím předsedou je Milan Hnilička (nestraník za ANO).

„To, co nás čeká v následujících dvou týdnech je opravdu složité nejen pro sportovní odvětví, ale především pro něj. Musíme se s tím naučit vypořádat a já jsem přesvědčený, že nám to těžké období ukazuje, jak je sport důležitý pro naše zdraví. Naučili jsme se víc chodit ven, využívat cyklostezek. Potřebujeme se prostě hýbat. Je to důležité nejen pro náš fyzický stav v rámci prevence, ale také pro naši duševní vyrovnanost,“ říká Hnilička.

Čtěte také

Sám je nejen předsedou Národní sportovní agentury, ale je také bývalý vrcholový hokejový brankář a reprezentant. A otec, který má dvě dcery. Hnilička proto apeluje na rodiče, aby na sportování dětí nezanevřeli.

„Teď víc než kdy jindy by si rodiče měli uvědomit, jak důležité je, aby jejich děti byly fit. Budou to potřebovat celý život a vztah ke pohybu a sportu si utvářejí v nejútlejším věku do šesti let. Vím, že je to pro pracující rodiče složité, ale ta oběť, kterou pro ně udělají tím, že je povedou ke sportu a pohybu, se jim vrátí skrze zdraví jejich dětí.“

Celý pořad Zaostřeno Víta Pohanky najdete v audiozáznamu.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související