Proč zasychají poupata jahod a jak jahodníky správně zalévat? Poradíme

2. červen 2023

Kvetou jahody, někde už se červenají, a my se těšíme na sladké plody a pochoutky z nich. Ne všechny květy se ale v plody přemění. Kdo za to může? A jak jahodníky správně zalévat, aby nezačaly hnít a plesnivět? To nám poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Když vidíme, jak vadnou a zasychají poupata jahod s nakousnutou stopkou, je nám to líto a přemýšlíme, kde se stala chyba. Má to na svědomí květopas. V každém poupěti je vajíčko a larvička. Poupě padá z rostliny v době, když už je larva narostlá ke kuklení. Napadená poupata musíme obírat a ničit. Aby se nám květopas nelíhl na jaře přímo v porostu. Květopas nejvíce miluje poupata odrůdy Karmen. Když jí vysadíte na kraj záhonu, budou ostatní odrůdy napadené jen málo nebo vůbec.

Až jahody odkvetou, měli bychom pod rostliny nastlat krátkou slámu, případně tam položit černou netkanou textílii. Jahody budou čisté a díky odrazu světla budou červenat celé. Také se tím částečně bráníme plísni, dnes se jí říká šedá hniloba. Bývá v zemi a když prší, kapky odskakující od země jí přenášejí na rostlinu, na plody. Ošetření proti této chorobě je nutné za deštivého počasí. Můžeme vybírat z několika možností: od biopreparátů, které používáme preventivně, až po moderní organické fungicidy, které mohou chorobu zastavit i když už se „rozběhla“.

A ještě jedna praktická rada, týkající se jahod. Aby se rostliny nevysilovaly nadměrnou tvorbou šlahounů, odstraňujeme je. Ale netrháme je všechny, jeden či dva rostlině ponecháme, rostlinky na nich necháme zakořenit. Na fólii či netkané textilii je můžeme zakořeňovat do kelímků. Brzy tak budeme mít excelentní sadbu. Později, v srpnu nebo v září, ji vysadíme.

Jak jahodníky správně zalévat, to si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související