Prodaná a pak zapomenutá. V Paříži znovu objevili ztracená díla Alberta Giacomettiho

7. duben 2020

Skoro po sto letech se podařilo vypátrat a představit ranou tvorbu slavného sochaře Alberta Giacomettiho. Každá ze zapomenutých soch má svůj vlastní příběh.

Historička umění Michèle Kieffer ve spolupráci s Giacomettiho institutem během několika let pátrala v sochařově pozůstalosti a archivech. Ztracená díla nejčastěji pocházejí z období 1920 až 1935. Bylo potřeba skutečně podrobně pozkoumat to, co už v podstatě znala a vše si pořádně porovnat a kontextualizovat. Byla to práce také s korespondencí, a to nejen tou s rodinou, ale i s přáteli a dalšími umělci.

Dalším způsobem, jak objevit sochařova díla, byla i jejich opětovná realizace. Podařilo se takto znovu vytvořit tři díla, přičemž se jednalo o interpretace na základě fotek. V roce 2014 takto vdechl život ztracené Giacomettiho soše současný francouzský umělec Martial Raysse. Sochu vytvořil na základě skic a fotek, které našel v Giacomettiho archivech.

Giacomettiho institut, ztracená díla Alberta Giacomettiho

Některá díla dle historičky Kiefferové vůbec nevznikla, protože mladý Giacometti zkrátka neměl finance na jejich realizaci. Některá mohla být vytvořena jen ze sádry, a pak se třeba rozbila.

Giacomettiho institut plánuje hledat dál a ztracená díla Alberta Giacomettiho postupně znovu objevovat.

autoři: Marie Sýkorová , Monika Suchanková
Spustit audio

Související