Prodejci vánočních stromků sklízejí plantáže, přípravy na prodej finišují

25. listopad 2022 16:48, aktualizováno

Na plantážích vrcholí přípravy na prodej vánočních stromků a řada z nás se pro nějaký v následujících dnech vypraví. Máme se přichystat na znatelné zvýšení cen?

Prodejci chystají sortiment všech možných druhů i velikostí. Někdo touží po vzrostlé jedli, ale prodávají se i půlmetrové stromky, které jako symbol Vánoc ocení například senioři, již žijí sami. Na plantážích stromky rovnou i strojově zabalí pro snazší převoz.

Oproti loňskému roku se musíme připravit na určité zdražení. „Zvýšily se ceny na vstupu, například hnojiva šla nahoru o 100 procent,“ vysvětluje František Valdman, místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků. „Ale zdražení stromků není nijak markantní, v rámci našeho sdružení se bude jednat zhruba o 10–15 procent v porovnání s minulým rokem.“

Stromky při pěstování vyžadují celoroční péči – střih, vyžínání plevele, postřiky a podobně. Zhruba na konci října pak ukončí svůj růst a jsou připraveny na sklizeň. Ničemu tedy neuškodí, pokud si stromek zakoupíme už na začátku prosince. Poté, co si ho přivezeme domů, měli bychom ho umístit do vlhkého a chladného prostředí, tedy nejlépe do kyblíku s vodou a například do garáže. Před umístěním do kbelíku nesmíme zapomenout odříznout ve spodní části kmene trochu kůry, aby stromek začal sát vodu. Při dodržení těchto jednoduchých zásad nám naše jedle nebo borovička vydrží čerstvé až do Vánoc.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio