Prodělali covid-19, ale certifikát nedostanou. Ministerstvo požaduje PCR test, ne hladinu protilátek, jejichž účinek se zatím zkoumá

26. červenec 2021

Prodělali covid-19 ve stejnou dobu jako ostatní lidé ve společné domácnosti, ale na PCR test nešli. Měli vysokou horečku, bolest kloubů a dodnes se potýkají s problémy s dýcháním. A i když u nich test protilátek po třech měsících potvrdil, že prošli covidem-19, na certifikát o prodělání nemoci nedosáhnou. Proč, to vysvětluje v Koronafokusu vědecká redaktorka Eva Kézrová.

Certifikát o prodělání nemoci covid-19 se v Česku vydává jen na základě pozitivního PCR testu. A to přesto, že Nejvyšší správní soud v červnu konstatoval, že stát tím diskriminuje lidi, kteří mají protilátky získané proděláním nemoci.

Čtěte také

Ministerstvo zdravotnictví ovšem trvá na svém rozhodnutí s tím, že zatím není vědecky prokázáno, jaká hladina protilátek zaručuje dostatečnou ochranu před covidem. Odborníci v tom nejsou jednotní, a proto většina evropských zemí zatím neuznává protilátky jako potvrzení prodělání nemoci. Třeba v Rakousku to ale možné je.

Ochrana protilátkami po prodělání covidu-19 totiž funguje u každého člověka jinak. Protilátky se postupem času mění a zatím není dostatek relevantních studií.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Je totiž potřeba mít opravdu reprezentativní počet lidí, kteří prodělali covid-19, a pravidelně je sledovat minimálně po 180 dnů, aby bylo jasné, jak tělo reaguje a jak se protilátky se mění.

Vědci v Brně sledují fungování protilátek

Je tady ale naděje. V brněnském centru Recetox Masarykovy univerzity spustili koncem roku 2020 studii, v níž sledují zhruba 30 tisíc lidí a jejich protilátky. Velká část lidí opravdu prodělala covid-19, aniž by to věděla, upozorňuje imunolog Vojtěch Thon, jeden z hlavních autorů studie: 

Čtěte také

„V té velké studii, kde máme asi 30 tisíc lidí z běžného života, celá řada uvádí, že netuší, kdy by se mohli s covidem setkat. A přitom my jsme u nich zjistili, že protilátky vytvářejí.“

V závěru července vědci nadále vyhodnocují první část studie, v níž srovnávají vzorky po zhruba třech měsících od prvního odběru. Zjišťují, jestli se lidé setkali s covidem vědomě, či nepoznaně. A jak jejich protilátky ovlivňuje i očkování. Následovat budou ještě další dva odběry a celá studie by měla skončit v závěru roku.

Smejkal: Sledovat protilátky je nadbytečné

Aktuální doporučení říkají, že není nutné po prodělaném covidu-19 čekat tři měsíce na očkování. Platí ale, že na jakékoli očkování člověk musí jít v dobrém zdravotním stavu. Lidé, kteří covid-19 prodělali, se mohou poradit se svým praktickým lékařem.

Čtěte také

Ani po zjištění vyšších protilátek v krvi není třeba se očkování obávat, tvrdí epidemiolog Petr Smejkal: 

„Chápu, že když někdo neměl nikdy pozitivní PCR test, přesto měl nějaké příznaky a chce vědět, jestli covid prodělal, tak může svého lékaře požádat o změření protilátek. Dynamika protilátek je ale individuální. To znamená, že je celkem nadbytečné měření protilátek a zejména v souvislosti s očkováním.“

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související