Prodloužený velikonoční víkend nabízí spoustu akcí. Vyberte si z našich tipů

14. duben 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o prodlouženém velikonočním víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Zelený čtvrtek

Inspirace ptačím světem. Tak zní název koncertu Janáčkovy filharmonie Ostrava. Klarinetista Karel Dohnal předvede návštěvníkům netradiční hudebně – pohybové vystoupení. Na koncertě dále zazní například Holoubek od Antonína Dvořáka či suita z baletu Pták Ohnivák Igora Stravinského. Začátek je v 19 hodin ve společenském sále Domu kultury města Ostravy.

Na debatu o válce na Ukrajině se dnes můžete vydat do Kulturního domu v Tiché. Na vaše otázky bude odpovídat politický geograf Vladimír Baar z Ostravské univerzity. Začátek je v 17 hodin.

Velikonoční Zelený čtvrtek také můžete strávit na setkání s folklorními soubory ve středisku volného času Amos v Českém Těšíně. Odpoledne plné tradic, zdobení kraslic, hudby, ale i vynášení Morany, začíná ve 14 hodin.

Čtěte také

Na přednášku o velikonočních zvycích, obyčejích a pověstech našeho regionu zve Muzeum Beskyd. Kromě povídání si návštěvníci mohou prohlédnout také malou výstavu historických velikonočních pohlednic, malovaných perníků a vajíček. To vše od 16:30 v Zeleném domě.

Zahrádkáři z Píště na Zelený čtvrtek zvou na posezení se zeleným pivem. A to od 16 hodin v zahrádkářské chatě. Pokud vám stačí jen jedno, přesuňte se pak na 17. hodinu do píšťské Restaurace 39. Můžete tam v simultánní partii šachů usednout proti uznávanému šachistovi Lukáši Klímovi.

A konečně pozvání do Kopřivnice, kde mají v Sadu Edvarda Beneše velikonoční jarmark, a to od 10 do 17 hodin.

Velký pátek

Na Sovinci začíná velká oslava velikonočních svátků. Až do pondělka je připraven pro návštěvníky bohatý program. Hradem vás provedou kostýmovaní průvodci, na nádvoří se utkají šermíři, pobaví vás kejklíři a tanečnice a také si můžete prohlédnout dvě letošní novinky, expozici o hygieně ve středověku a nově otevřenou Zbrojnici.

Hrad Sovinec

Na Velikonoční jarmark láká lázeňské městečko Karlova Studánka. Stánky s tradičním zbožím budou po areálu lázní rozmístěny od 10 do 17 hodin.

Archeopark v Chotěbuzi Podoboře návštěvníkům nabízí tradiční velikonoční řemeslnou tvůrčí dílnu. Od 9 do 17 hodin si můžete uplést pomlázku nebo košík a ozdobit vajíčko malováním či drátkováním.

Velikonoční městečko ve Frýdku-Místku nabízí po celý páteční den hudebně divadelní program. Milovníci lidové hudby si mohou od 11 hodin poslechnout třeba Cimbálovou muziku Slifka, o hodinu později se budou zpívat velikonoční pašije. Program je připraven až do 18 hodin.

V Bílovci můžete oživit starou tradici hrkání. Typický zvuk dřevěných hrkaček totiž nahrazuje zvuk zvonů, které od čtvrtka do soboty podle křesťanské tradice umlknou. Bílovecké velikonoční hrkání městem s křížovou cestou začíná v 10 hodin dopoledne na Beskydské ulici.

A ještě pozvání na komentovanou procházku Třebovicemi. Od 14 hodin se můžete dozvědět, kde v této ostravské části stával zámek a kde žila mecenáška Marie Stona. Sraz zájemců je na autobusové zastávce Třebovice na Třebovické ulici.

Bílá sobota

Na hradě Hukvaldy můžete přivítat jaro. Program je pro návštěvníky připraven od 10 do 15:30 hodin. Tradičně nebudou chybět šermíři, kat, sokolník, ale dojde i na velikonoční zvyky a tradice.

Čtěte také

Tomáš Kočko s Orchestrem vystoupí ve Frýdku-Místku na Náměstí Svobody. Jeho koncert začíná v 17 hodin. Ale přijdete-li do Velikonočního městečka už ve dvě odpoledne, můžete se podívat na místní folklorní soubor Ostravička.

Zamíříte-li v sobotu na Pustevny, stavte se na stezce Valaška. Je tam připraven program pro malé i velké návštěvníky. Můžete si namalovat vajíčko i obličej nebo zkusit si vyrobit něco ze surové ovčí vlny.

Zámek v Hradci nad Moravicí láká návštěvníky na speciální velikonoční prohlídky. Mezi 10 a 16 hodinou můžete v mimořádném okruhu nahlédnout do jarně vyzdobených interiérů.

Hodinová věž zámku Hradec nad Moravicí

Pozadu v jarní výzdobě nezůstal ani zámek v nedalekých Štáblovicích. Tam dokonce uvidíte v parku i obří, ručně malovanou kraslici, která je zapsaná do České knihy rekordů. Zámek je přístupný v sobotu i v neděli od 11 do 16 hodin.

Ostravě se u příležitosti Dne památek můžete projet historickými vozidly na trase Hulváky – Michálkovice. Jízdní řád najdete na stránkách Dopravního podniku Ostrava

Velikonoční neděle

Sváteční neděli můžete strávit třeba v Dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm. Návštěvníky čeká třeba barvení kraslic, vaření jarní polívky, ale hlavně celá řada koncertů. Už v 10 hodin začne vyhrávat cimbálová muzika Kotár, pak ji vystřídá pěvecký sbor Catena Musica nebo folklorní soubor Jagár.

Muzeum vystěhovalectví v Lichnově na Novojičínsku také připravilo na nedělní odpoledne sváteční program a velikonoční výstavu.  Do muzea jste zváni  od 14 do 16 hodin.

Tradice a zvyky našich předků můžete zábavnou formou přiblížit i dětem. Tedy pokud je vezmete do ostravského Divadla loutek na nedělní 10. hodinu. To tam začíná program Velikonoční zvykosloví opavských folklorních souborů Úsměv a Zvrtek.

Zámek Bravantice zve na první komentovanou prohlídku letošní sezóny. Zámek byl teprve loni zpřístupněn po čtvrt století chátrání. A tak si můžete od 13 hodin vychutnat syrovou krásu tohoto historického objektu.

Naopak svátečně nazdobený vás v neděli a ještě i v pondělí přivítá zámek Raduň. Při prohlídkách se dozvíte nejen o velikonočních zvycích místní šlechty, ale také o těch anglických a německých, které zde zámečtí pánové praktikovali. Zámek je otevřen od 10 do 17 hodin.

Zámek Raduň

A ještě pozvánka na koncert. Od 19 hodin vystoupí v ostravském klubu Parník hudebník, klávesista, zpěvák a skladatel, Roman Dragoun.

Velikonoční pondělí

V Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku je k vidění výstava s názvem Po stopách brouka Pytlíka aneb Hmyzí postavičky Ondřeje Sekory očima entomologa. Přírodovědná výstava z hmyzí říše pobaví děti i dospělé. Co je k vidění? Třeba třicítka velkoplošných plakátů s ilustracemi literárních postaviček a k tomu fotografie hmyzu z reálného světa. A k tomu spousta zajímavých informací.

I na Velikonoční pondělí můžete navštívit hrad Sovinec, který návštěvníkům připravil zajímavý sváteční program včetně informací o velikonočních zvycích. Užijete si nejen tematické prohlídky s průvodcem, ale taky vystoupení tanečnic a kejklířů a šarvátky šermířů.

Čtěte také

Knížecí Velikonoce můžete poznat na zámku v Hradci nad Moravicí, který láká na netradiční prohlídky mimořádného okruhu s jarně a velikonočně vyzdobenými interiéry. Otevřený je od 10 do 16 hodin. A třeba zámek v Raduni přiblíží velikonoční zvyky, především anglické a německé, posledních majitelů Blücherů z Wahlstattu. Navštívit ho můžete od 10 do 17 hodin.

Slezskoostravský hrad v Ostravě nabízí výletníkům možnost zhlédnout výstavu velikonočních pohlednic. Velikonoční přání navazuje na starý zvyk díků za dary Zeleného čtvrtka, které si mezi sebou příbuzní a přátelé vyměňovali a ke kterým taky přikládali ozdobné kartičky a pozdravy. Výstava v hradní galerii je přístupná do 24. dubna.

Ještě v pondělí máte v Trojhalí Karolina v Ostravě možnost navštívit Festival skákacích hradů. Nejrůznější nafukovací atrakce a skákadla ocení pochopitelně především děti, ale zadovádět si mohou i dospělí. Chybět nebude gastro zóna s dobrotami pro doplnění energie. Skáče se od 10 do 18 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.