Program poslechů rozhlasových inscenací

5. srpen 2013

II. Soutěžní kategorie: Královská disciplína. Poslechy se konají 11. a 12. října 2011.

ÚTERÝ 11. ŘÍJNA

10:00
Učitel malby
Petr Kolečko
Český rozhlas 3 – Vltava
Při realizaci této rozhlasové hry inscenátoři pracovali se zvuky a hudbou záměrně úsporně a minimalisticky – se záměrem vytvořit inscenaci postavenou na základech nosného příběhu, dramatické postavy a hereckého výkonu, jako protiváhu současnému trendu naddimenzovaného zvukování her.
Režie Dimitrij Dudík.

11:00
Koule
David Drábek
Český rozhlas 3 – Vltava
Hlavní hrdinkou nové rozhlasové komedie je slavná atletka, která v rozhlasovém studiu rekapituluje svůj dosavadní život plný komických, trapných, ale i bolestných protikladů.
Hlavní role byla příležitostí pro Pavlu Tomicovou.
Režie Aleš Vrzák.

12:00 – debata s porotou

13:00 – oběd

14:30
Nevděčné děti
Daniela Fischerová
Český rozhlas 3 – Vltava
Už vás už někdy dostihla vlastní minulost? Smutným hrdinům rozhlasové hry Nevděčné děti se to přihodí nejen obrazně. V časové smyčce, v níž se ocitnou na jednom místě, kde dožívají svoje neurovnané životy, k nim přijdou na návštěvu jejich skutečné dvacetileté protějšky. Povědět sobě samým, byť o půlstoletí mladším, jak v životě naložili s ideály a nadějemi svého mládí, bude těžší, než se zdálo...
Režie Hana Kofránková.

15:30
Dobrodružství lišky Bystroušky
Rudolf Těsnohlídek – Anna Jurásková – Jiří Chalupa (texty písní)
Český rozhlas Dvojka
Dvoudílné pohádkové zpracování příběhů o malé mazané lištičce. Hlavním mottem je neustálý a neúprosný koloběh života, který s sebou přináší malé i velké radosti a strasti. Snahou tvůrců bylo vytvořit komorní pohádkový příběh, který především dětem přinese spolu s písničkami zábavu i seznámení se s drobnou částečkou české literatury.
Režie Jaroslav Kodeš.

16:30 – debata s porotou

---------------------------

STŘEDA 12. ŘÍJNA

10:00
Fotograf
David Eldridge
Český rozhlas 3 – Vltava
Příběh novodobého Mesiáše, který se rozhodl svým osobitým způsobem napravovat svět.
Režie Aleš Vrzák.

11:00
Akvárium
Mariannick Bellot
Český rozhlas 3 - Vltava
Hrdinkou komedie francouzské autorky je mladá dívka, která pracuje v nejmenované pařížské kulturní instituci a dění okolo sebe popisuje s nadsázkou jako hemžení podivínských figurek v těsném akváriu. Rozhlasově nápaditá kompozice plná zvuků, komiksových citací a dějových zvratů.
Režie Ivan Chrz.

12:00 – debata s porotou

13:00 – oběd

14:30
Faust. Faust je mŕtvy.
Mark Ravenhill
Slovenský rozhlas – Rádio Děvín
Adaptace divadelní hry současného britského autora. Filozof Alain se cítí vyhořený a odjede z Evropy na road trip po Americe. Na cestě potkává mladíka Peta, se kterým se spřátelí a později i mladíka Donnyho, který na setkání s nimi spáchá sebevraždu. Postava Alaina je inspirovaná životem a dílem Michela Foucaulta.
Režie Natália Deáková.

15:30
Bazén (bez vody)
Mark Ravenhill
Český rozhlas 3 – Vltava/ Český rozhlas Brno
Rozhlasová adaptace divadelní hry významného britského dramatika. Autorův sarkastický způsob pohledu na svět umělců a jejich postojů odkrývá nejen témata morálky a umění, člověka ve vztahu k vlastnímu talentu a skryté touze po úspěchu a ocenění, ale také hodnoty přátelství.
Režie Hana Mikolášková.

16:30 – debata s porotou

autor: Aleš Vrzák
Spustit audio