Prohlášení politiků je někdy větší ráže, než kulka vypálená v Afghánistánu, myslí si Michal Kubal

4. únor 2021

„Když jsem začal moderovat Události, připadal jsem si jako začátečník, ačkoliv jsem v terénu stál před kamerou dvacet let,“ připouští novinář v Blízkých setkáních.

„Už kolem nelítají kulky, ale prohlášení politiků a to je někdy větší ráže, než kulka vypálená v Afghánistánu, i když ve studiu nejde o život.“ Michala Kubala vždy bavilo být při tom. „Vidět, když padá socha Husajna, konec vlády Talibanu. Člověk si vytvoří návyky ve složitých situacích.“

Na tržišti si dav myslel, že jsme agenti

Složitá situace nastala v roce 2004, kdy Michala Kubala spolu s dalšími novináři unesli v Iráku. „Pro mě bylo nejhorší, když jsme se ocitli uprostřed davu na nějakém tržišti, když nás překládali. Měl jsem maličký foťák a satelitní telefon. Místní si mysleli, že jsme agenti, začali do nás strkat a bít. V tu chvíli nás ozbrojenci vytáhli a naložili do auta.“

Pandemie

Tak se jmenuje reportážní kniha, jejímž spoluautorem je Michal Kubal. „Jsou v ní pohledy jednotlivých aktérů. Od nejvýše postavených po lékaře na jednotkách intenzivní péče, příbuzné pacientů. Třeba jak vypadá zasedání vlády, kdy premiér poprvé vidí, že covid bude průšvih. Ze strany politiků tam nebyla autorizace,“ uzavírá novinářa moderátor.

Dokáže na dovolené s rodinou relaxovat a nesledovat zprávy? Jaké se dozvídal zprávy po únosu? Jak jsou nebezpečná kmenová území?

autoři: Tereza Kostková , zk

Související