Projděte se svátečními dny s Českým rozhlasem Liberec

21. prosinec 2021

Nadílka, která potěší vaše uši na Štědrý den i o svátcích, je nachystaná: procházky historií, návštěvy u známých osobností i premiéra klasického románu z Podještědí.

Štědrý den s písničkami, ohlédnutím do historie i sváteční četbou na pokračování

Po 11. hodině na Štědrý den vás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vezmou na vánočně laděnou procházku Dlaskovým statkem v Dolánkách, do Kamenářského domu za malbami na skle, a také do muzejního výstavního sálu Muzea Českého ráje v Turnově.

V poledne můžete poslat sváteční písničkové přání ve vánočním vydání Písniček na přání a po 13. hodině vám o tom „Jak si nevzít princeznu“ budou vyprávět herečky Iva Janžurová a Naďa Konvalinková.

Po 15. hodině zavzpomíná na své dětské vánoce zpěvačka, a vlastně i herečka Helena Vondráčková, která si v pohádce zahrála Šíleně smutnou princeznu. Na jinou pohádku, o Pyšné princezně, se podíváme s patrně nejstarším ševcem v naší zemi, panem Milanem Dvorským z Českého Dubu, který ušil boty i pro slavného hraběte.

Čekání na Ježíška si můžete po 17. hodině zkrátit s hodinou plnou vánočních koled, povídání o krkonošských koledách a koledování se znalcem Krkonoš, historikem Janem Luštincem připravil redaktor Jaroslav Hoření.

V 18 hodin uslyšíte v premiéře 1. díl nové třídílné adaptace slavného ještědského románu o lásce i pokrytectví z 19. století Karolíny Světlé, Vesnický román. Od 19 hodin se můžete zaposlouchat do společného Vánočního koncertu Českého a Slovenského rozhlasu.

Boží hod s Českým rozhlasem Liberec

Na povídání u vánočního punče s Ivou Janžurovou, Evou Holubovou, Jitkou Molavcovou, Lucií Bílou, Jiřinou Bohdalovou, Václavem Vydrou, Josefem Zímou a dalšími vás pozveme 25. prosince hned po 10. hodině. 

Krátce po 11. dopoledne vás redaktor Tomáš Mařas vezme za Kouzlem techniky vánočního betlému, a pokud jste snad někomu nestihli popřát k Vánocům, můžete to napravit po 12. hodině ve svátečních Písničkách na přání.

Procházku vánočními zvyky v Pojizeří připravili paní Vladimíra Jakouběová a redaktor Jaroslav Hoření a provedou vás jimi po 15. hodině. Do druhého dílu zbrusu nové adaptace klasického románu z 19. století Karolíny Světlé, Vesnického románu, se můžete zaposlouchat po 18. hodině.

Na Štěpána do Krkonoš i Podještědí

Na druhý svátek vánoční, 26. prosince, si Pavel Kudrna do pořadu Setkání u mikrofonu pozval vzácného hosta, ředitele územní památkové správy na Sychrově Národního památkového ústavu, pana Miloše Kadlece, povídat si s ním bude po 11. hodině.

Hned potom budete mít možnost poslat sváteční písničkové přání a po 15. hodině se vrátíme do našich nejvyšších hor, Krkonoš, abychom se dozvěděli, jak čas adventní a vánoční prožívali lidé v chudých horských a podhorských staveních. Průvodcem bude historik, pamětník a emeritní ředitel jilemnického muzea, pan Jan Luštinec.

V 18 hodin si nalaďte závěrečný díl Vesnického románu Karolíny Světlé. Příběh o lásce a smrti v nové adaptaci klasického díla z 19. století vysíláme v premiéře.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související