Projekt Kohoutí kříž odhaluje šumavské autory. Je to krásná detektivní práce, říká Ivo Kareš

8. květen 2022

Ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš si s ohledem na stavbu nové části knihovny v Českých Budějovicích moc volna za poslední dva roky neužil. Věří ale, že čtenáři ocení současný stav.

„Zatímco dřív jste si knihu objednali a vyzvedli u pultu, teď si můžete také volně vybírat v regálech,“ popisuje. Zároveň se podle svých slov těší, až skončí všechna omezení a návštěvníci si třeba budou moci v knihovně i číst v pohodlných křeslech.

Ke konkurzu do knihovny přišel Ivo Kareš po deseti letech učitelské profese. „Byla to dobrá volba. I když jsem už pár let ředitelem knihovny, přesto jsem si ponechal část odborné badatelské činnosti na projektu Kohoutí kříž,“ vypráví.

Čtěte také

„To je vlastně internetová knižní databáze věnovaná šumavské německé literatuře. Dnes už tam máme více než dva tisíce autorů. Jediným kritériem je právě vazba na Šumavu,“ vysvětluje. I autor třeba jen s jediným příspěvkem je podle něj cenný, protože zachycuje vesnici, která už dávno zanikla.

Na projektu Kohoutí kříž pracuje společně s kolegou, překladatelem a básníkem Janem Marešem. „Koho tato oblast zajímá, má možnost podívat se na webové stránky kohoutikriz.org,“ dodává ředitel Jihočeské vědecké knihovny Ivo Kareš. Pátrání po autorech považuje za krásnou detektivní práci.

Celý rozhovor s ředitelem Jihočeské vědecké knihovny Ivo Karešem si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související