Proleženiny prodlužují dobu léčby v nemocnici. Češi vymýšlí systém, který hlídá polohu pacientů

18. srpen 2019

Čeští experti vymysleli s nadsázkou řečeno „geniálně jednoduchou věc“. Algoritmus, který díky záběrům z infračervené kamery hlídá rizikové pacienty v nemocnicích. Systém by měl umět předcházet pádům z postelí i nebezpečným proleženinám. Kromě toho pomůže nemocničním sestrám lépe rozvrhnout čas, kdy musí rizikové pacienty na lůžku obracet.

Projekt funguje už zhruba půl roku. Vede ho lékařka Lívia Večeřová a probíhá na v pražské nemocnici Na Bulovce. „Jsme základnou pro tři lékařské fakulty a jsme zároveň i vědeckou organizací. Ta myšlenka byla naše a pak jsme hledali firmu,“ popisuje Večeřová.

Čtěte také

Té poskytli na začátku letošního roku odborné zázemí pro vývoj softwaru, který by i u přikrytého pacienta zjistil, jestli leží správně, tedy tak, aby u něj nevznikaly proleženiny. „Nejčastěji vznikají v oblasti kyčlí, paty, ramena a paradoxně i ušní boltce,“ upřesňuje lékařka.

Proleženiny jsou závažným problémem. Na 1000 hospitalizovaných v tuzemských odděleních dlouhodobě nemocných a následné péče připadá 80 pacientů s proleženinami.

„Preventivní opatření má své opodstatnění,“ zdůrazňuje Večeřová. „Náklad na ošetření na jednoho člověka se pohybuje od pěti set do tisíce korun na jeden den, a toho člověka to bolí. Má zhoršenou kvalitu života. Proleženiny mu prodlužují dobu rekonvalescence a hospitalizace,“

Aplikace sleduje každý pohyb na lůžku

Základem chytrých systémů – někdy se o nich mluví jako o umělé inteligenci – je statistika založená vždy na datech. „Použili jsme databáze, které jsou volně dostupné. V momentě, kdy máte dostatečně velký dataset, tedy tu množinu trénovacích dat, tak se dá i u toho pacienta, co leží v posteli, rozpoznávat polohu končetin,“ vysvětluje Martin Poliak ze společnosti GoodAI.

Čtěte také

Díky tomu se pak dá předpovědět, jestli mu nehrozí proleženiny nebo se nechystá lůžko opustit. „Především starší pacienti, kteří jsou dezorientovaní, se snaží z lůžka sesednout. Ale my už ten pokus dokážeme detekovat – to je čas zavolat sestřičku,“ doplňuje Poliak.

Program by měl zlepšit také práci nemocničního personálu. „Všichni zapomínáme. Potom se vám stane, že zapomenete předat informaci o tom, že jeden pacient je potřeba přepolohovat. Tak tato aplikace je taková dodatečná paměť,“ přidává Poliak další výhodu softwaru.

Ne každý pacient navíc potřebuje měnit polohu přesně podle lékařského manuálu, tedy každé dvě hodiny. Systém by měl potřeby jednotlivců brát v úvahu.

Pilotní nasazení systému plánují výzkumníci v nejbližších měsících. Anonymizovaná data bude systém uchovávat pro případnou kontrolu a další výzkumnou práci.

autoři: Petr Kološ , had
Spustit audio

Související