Proměna jako ze science fiction. Zelenskyj hrál lídra změny v seriálu, pak se jím skutečně stal

3. březen 2022

Učitelka hudby Irina Vančická je původem z Ukrajiny, ale žije v Česku už tři desítky let. V jejím ostravském bytě ji s mikrofonem navštívili Lucie Výborná a Tomáš Černý a ptali se mimo jiné na to, jak vnímá proměnu svého národa z postsovětské republiky v hrdý národ. A jakou roli v ní hraje osobnost prezidenta Volodymira Zelenského?

Máme pocit, že spíme a nemůžeme se probudit z děsivého snu, popisuje Irina pocity svých krajanů z konfliktu, který vyvolalo Putinovo Rusko přepadením jejich vlasti. Hrozivé realitě se prý snaží čelit alespoň humorem namířeným vůči Rusům.

Nestojí za to, aby se lidi nenáviděli. Není to normální, prostě to nejde.
Irina Vančická

Bratr proti bratru

„Je to šílené, jsme bratři, máme promíchané rodiny. Já mám část rodiny přímo v městě, které má hranici s naším městem Sumy, a odtamtud na nás střílí rakety – na naše město,“ popisuje Irina. Její rodina je rozdělená už od roku 2014, kdy konflikt na východě Ukrajiny vypukl.

Ruské obrněné vozidlo ve městě Armjansk na Krymu

„Náš vztah se zhroutil, rozhádali jsme se všichni mezi sebou. Já se svými kamarádkami z Ruska i s rodinou, házeli jsme sluchátky – oni říkali ‚Vy jste to…!‘ a my jsme říkali ‚Vy jste to…!‘. Za ty roky jsme ale naše vztahy zase urovnali. Nestojí za to, aby se lidi nenáviděli. Není to normální, prostě to nejde.“

Proměna jako ze science fiction

Kde se v ukrajinském národě probudila síla a vlastenectví, které teď projevuje tváří v tvář kolosu ruské armády? „Já jsem byla vychovávaná v Sovětském svazu a u nás to nebylo,“ vysvětluje Irina Vančická. „Ale náš lid se probudil, cítí se hrdý a ví o své historii.“

Symbolem ukrajinského hrdinství posledních dní se stal prezident Volodymir Zelenskyj, který byl před svou politickou kariérou známý jako komik z oblíbeného televizního pořadu Kvartál. Paní Irina ho také s oblibou sledovala přes internet.

Volodymyr Zelenskyj

„Byl to satirický politický pořad. Celou hodinu jsem se smála a na konci jsem brečela. Na tom byly ty pořady založené – celou dobu v nich jela sranda a na konci byla nějaká písnička, kde všichni brečeli. Třeba když byla anexe Krymu, oni o tom zpívali a všichni jsme tady seděli a brečeli,“ popisuje.

Zrodil se hrdina

Volodymyr Zelenskij v něm prý už tehdy působil jako obrovský lídr. „Je z ruskojazyčné části, takže určitou část Ukrajiny hodně štval, napadali ho,“ vypráví paní Irina.

„V seriálu Sluha národa hrál obyčejného učitele, který vyhraje prezidentské volby a začne vládnout úplně jinak. Když pak kandidoval, lidi v něm začali toho lídra skutečně vidět. To je opravdu jako ze science fiction, to by člověk nevymyslel. Jsem hrdá, že skrze našeho prezidenta Ukrajina dostala úplně jiný rozměr.“

Mluví Ukrajinci doma ukrajinsky, nebo rusky? A jak Irině v současné situaci pomáhá hudba? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , Tomáš Černý , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související