Propletené jazyky. Futuristický pop ovládají nové tracky od Charli XCX, Kito a Lolo Zouaï

10. listopad 2021
Topinky

Zvuk budoucnosti lze úspěšně sochat i z retro ingrediencí, jak dokazuje slovenský producent FVLCRVM, který na mileniální publikum útočí devadesátkovou estetikou. Současným hyperpopem se naopak nechává inspirovat domácí tandem Terra & Kewu, kteří se v našem novinkovém výběru potkávají s elitou žánru: hvězdnou Charli XCX, australskou producentkou Kito nebo francouzsko-alžírskou kometou Lolo Zouaï. Do It All Again!

Charli XCX – New Shapes ft. Christine and the Queens & Caroline Polachek
Credits: Charlotte Aitchison, Héloïse Letissier, Caroline Polachek, Deaton Anthony, Linus Wiklund, Noonie Bao
Label: Asylum
Album: CRASH

Panování královny futuristického popu Charli XCX pokračuje singlem New Shapes, kterým už ohlašuje vydání nové studiové desky CRASH. V osmdesátkové produkci se Charli potkává s kolegyněmi Christine and the Queens a Caroline Polachek, s nimiž ji spojuje nekompromisní vize popových experimentů.

„Píseň míchá euforii tanečního čísla s Patrickem Swayzem a zničující hloubku monologu ze seriálu Fleabag, je to oslava lásky tak radioaktivní, že nemůže přežít navěky,“ napsal o skladbě Pitchfork. Na chystané desce CRASH se podíleli i A. G. Cook, Rina Sawayama nebo Oneohtrix Point Never a vyjde v polovině března příštího roku.

Lolo Zouaï – Scooter
Credits: Laureen Zouaï, Nicolas Petitfrère, Stelios Phili
Label: RCA
Album: Scooter single

Ve Spojených státech usazená francouzsko-alžírská pop star Lolo Zouaï si svými hořkosladkými bangery na pomezí R&B, popu a futuristického trapu získala v posledních letech pozornost fanoušků, respekt vlivných médií i obdiv slavných kolegů a kolegyň. Letos byla díky virálnímu videosinglu Galipette, který znáte i z našeho vysílání, nominována v mezinárodní kategorii na prestižní UK Music Video Award, čerstvě vystupovala na pařížském i newyorském Fashion Weeku a v zimě bude otvírat turné Duy Lipy.

Její kvality a charisma potvrzuje tučný aktuální singl Scooter, ve kterém nás Lolo svým chytlavým frázováním upozorňuje, abychom ji nenutili sesedat. Něco nám říká, že to se ještě nějakou chvíli nestane...

Kito – Tongue Tied ft. Terror Jr
Credits: Maaike Kito Lebbing, David Singer-Vine, Lisa Vitale, Eli Teplin, Harry Rodrigues, Natasha Phillips
Label: Astralwerks
Album: Blossom EP

Australská, ovšem v Los Angeles zabydlená zpěvačka a producentka Kito prorazila v roce 2018 EPčkem Haani, na němž mj. spolupracovali novozélandští Broods nebo slavný skotský producent Hudson Mohawke. Od té doby vydala pod značkou Astralwerks/Capitol singly s významnými popovými jmény, jako jsou Empress Of, AlunaGeorge, Zhu nebo Jeremih. Talentovaná DJka a hudebnice, která vyrůstala na hiphopu, drum'n'bassu a dubstepu, vydala 5. listopadu nové minialbum Blossom, na jehož sedmi skladbách hostuje švédská zpěvačka Winona Oak nebo hiphousový producent Channel Tres.

Sama Kito přirovnává sedmiskladbové EP Blossom ke kytici květin: divoká směs zvuků, tónů a emocí, pečlivě vybraných a naaranžovaných. My z ní pro vás vybíráme výtečný track Tongue Tied, v němž Kito spojila síly s americkým popovým duem Terror Jr.

 

FVLCRVM – Do It All Again ft. Annet X
Credits: Pišta Kráľovič, Aneta Charitonová
Label: MOM I MADE IT
Album: Do It All Again single

Vlivu devadesátkové MTV se nelze tak lehce zbavit a slovenský elektronický producent FVLCRVM to potvrzuje na novém singlu Do It All Again. Track obsahuje odkazy na devadesátkové hity a v duchu dekády je stylizovaný i skvělý videoklip od režiséra Saymona.

Do It All Again je ale také track o „selháních, která jsou nevyhnutelnou součástí života,“ vysvětluje FVLCRVM a doufá, že se z písně stane hymna mileniálů. Skladbu doplňuje vokál české zpěvačky Annet X, která je velkou nadějí domácí „urban“ scény.

Flo Milli – Ice Baby
Credits: Tamia Carter, Bradley Powell, Brett Clarey, Earl Taylor, Malik Hargis
Label: RCA
Album: Ice Baby single

Americká rapperka Flo Milli měla vloni svůj průlomový rok, vydávala singly i mixtapy a získala nominaci na BET Awards. Letos oproti tomu zatím stihla jen jediný singl – lednový track Roaring 20. Čekání na další tracky od Flo Milli se ale vyplatilo, Ice Baby je trapový banger, který pro ni produkovali Bred! a Slade.

„Důvod, proč jsem jiná, je ten, že dělám to, co ty ne. Ty děláš, co můžeš, já dělám, co chci,“ vzkazuje konkurenci i fanouškům. Že by track ohlašoval její hodně očekávané debutové album? Doufejme, deska ale zatím není oficiálně potvrzená.

Audrey Mika – Strangers
Credits: Audrey Armacost, Amisha Sarkar, Andrew Luce, Chelsea Collins, Midi Jones
Label: RCA
Album: Strangers single

O jednadvacetileté Audrey Mika jsme na Radiu Wave mluvili už na začátku roku jako o jednom z možných objevů sezony. V předchozích třech letech stihla napsat, zprodukovat a vydat dvě desky, které potom doprovodila na internetu covery skladeb Billie Eilish nebo Ariany Grande. Její počiny zaujaly nejen její followery na Instagramu, ale také velký label RCA, pod kterým následně vydala EP 5 A.M. Po půl roce se rodačka ze San Franciska vrací s ochutnávkou Strangers z chystané třetí desky.

Skladba, kterou produkovala dvojice Midi Jones & Andrew Luce (Alessia Cara, Iann Dior), je podle Miky ideálním průvodcem k vzpomínání na staré vztahy: „Někdy je těžké čelit pravdě. Osoba, kterou jste znali, je nyní někdo cizí. Nejvíc mi pomáhá vyjádřit emoce a necítit se sama, když si zpívám texty skladeb, se kterými se identifikuju – a podobnou hudbu chci taky vydávat.“

Foals – Wake Me Up
Credits: Yannis Philippakis, Jack Bevan, Jimmy Smith, John Hill
Label: Warner
Album: Wake Me Up single

Po odchodu basisty Waltera Gerverse v roce 2018 se oxfordská kapela Foals více zaměřila na taneční hudbu, s kterou do jisté míry koketovala vždy. Žánrový odklon od matematickým rockem ovlivněného indie byl ale výrazně slyšet až na dvoudílném albu Everything Not Saved Will Be Lost. Singlová novinka Wake Me Up, která je prvním napsaným materiálem bez klávesisty Edwina Congreava – v přátelském duchu kapelu opustil pro studium ekonomie a úsilí o zmírnění hrozící klimatické katastrofy –, je předzvěstí celé nové desky, na které se podílí mj. producent John Hill (Portugal. The Man, Florence + The Machine).

Frontman (dnes už) tria Foals Yannis Philippakis chystanou sedmou studiovou desku popisuje jako „vlastní verzi taneční a disko nahrávky s texty, které dovedou vymanit z bezútěšnosti minulého roku“. K ochutnávkovému singlu nechybí doprovodný videoklip, který má na svědomí režisér Dave East.

Terra & Kewu – Whorecore
Credits: Tereza Pištěláková, Mikuláš Příhoda
Label: Addict Sound
Album: Whorecore single

Vycházející zpěvačka Tereza Pištěláková coby Terra loni zvítězila v hitparádě neobjevených Radia Wave Startér, svým nedávným singlem Stupid Love oznámila žánrový odklon k hyperpopu a objevila se také v soundtracku snímku Šimona Holého Zrcadla ve tmě. Na nově nalezenou zvukovou estetiku dále navazuje singlem Whorecore, který je její premiérovou spoluprací s Kewuem – jedním z nejvytíženějších DJů u nás (mj. moderátor pořadu Flám).

„S Terrou jsme se dali dohromady hned po jejím příchodu do Addict Soundu. Chtěla dělat sladký a přehnaný popový věci a to bylo přesně to, co jsem chtěl zkusit produkovat,“ popisuje počátky tvůrčí spolupráce Kewu, pro kterého jde zároveň o premiéru na producentské židli. „Sedli jsme si naší zrychleností i potřebou si infantilně hrát, kombinovat a vymýšlet,“ dodává k dynamice nového klubového dua Terra. Debutové EP dvojice Terra & Kewu vyjde na jaře příštího roku.

Na čem vyrůstal producent Vlasta Burial? Které nové album je jako kytice? Spojili Aleš s Filipem tentokrát i jazyky? A musí být láska radioaktivní? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka