Prosinec 1989: Vláda národního porozumění

10. prosinec 2020

Jak to vypadalo u stolu, u kterého se domlouvala Vláda národního porozumění? Do zákulisí náročného vyjednávání nás zavede dokudrama Hynka Pekárka. 

Účinkují: Norbert Lichý, Milan Bahúl, Přemysl Boublík, David Viktora, Jan Fišar a František Strnad
Napsal: Hynek Pekárek
Dramaturgie: Jan Sedmidubský
Zvukový mistr: Marek Hoblík
Režie: Petr Gábor
Premiéra: 10. 12. 2019
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu

Čtěte také

V prosinci 1989 trvalo vyjednávání o vládě neuvěřitelně krátkou dobu. Tato vláda pak do našich moderních dějin vstoupila pod názvem Vláda národního porozumění.

Občanské fórum a Veřejnost proti násilí vládní angažmá zpočátku odmítaly. Jenže se ukázalo, že se do formování vlády musí zapojit aktivně. Do čela této vlády se postavil Marián Čalfa.

Zástupci občanských iniciativ mu moc nedůvěřovali. Nakonec se ale ukázal být tím správným mužem, který dokázal zemi provést důležitými politickými změnami.

O Vládě národního porozumění si Dan Mrázek povídal s historikem Tomášem Zahradníčkem z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

autoři: Jan Sedmidubský , Hynek Pekárek , Daniel Mrázek , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.