Proslulý betlém z pórobetonových tvárnic ve Zruči-Senci se opět rozrostl

28. listopad 2022 19:28, aktualizováno

Na mnoha místech republiky můžeme v době předvánoční a vánoční vidět různé betlémy. Asi nikoho nepřekvapí papírový, keramický nebo dřevěný. Ve Zruči-Senci na severním Plzeňsku jsou ale originální – mají betlém z pórobetonových tvárnic.

Za dílem z tohoto netradičního materiálu stojí amatérský řezbář Milan Havránek. „Na začátku byl obyčejný hec. Manželka někde viděla nějaký betlém a řekla, že se jí moc líbí. A já na to – není problém, to zvládnu vyrobit taky,“ vzpomíná s úsměvem autor betlému, který letos vystavuje už pošestnácté.

Instalace se každoročně rozrůstá, aktuálně má už zhruba čtyři desítky soch, od ústřední trojice Marie, Josef a jezulátko přes kováře a zvoníka na zvonici až po různá zvířata. Jak prozradila manželka Milana Havránka Zdeňka, která se na postavení betlému pravidelně podílí, jí osobně se nejvíc líbí postava kravky ve chlévě. Ať totiž budete stát na jakékoliv straně, ona vás bude sledovat, je to tedy taková hlídačka celého betlému. „Speciální vztah mám pak k ponocnému, protože aniž by to byl záměr, hodně se podobá mému bratranci,“ říká paní Zdeňka.

Příprava a sestavení trvají od navezení potřebných věcí z lesa až po zasypání umělým sněhem několik týdnů. Nyní je už vše hotovo a betlém se slavnostně odkryl a představil veřejnosti na první adventní neděli.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio