Prostata se zvětšuje už zhruba od třicítky. Jaký má na funkci vliv třeba sex? 

18. květen 2022

Benigní hyperplázii (nezhoubné zvětšení), ale i karcinom prostaty. Hypospádii (rozštěp močových cest na penisu), ale i diagnózy hydrokéla či varikokéla – i to jsme probírali s lékařem Igorem Hartmannem, urologem a  andrologem.

U někoho zvětšení větší, u někoho menší, někdy se prostata drží velikosti oříšku, ve vyšším věku ale dosáhne třeba i velikosti dětské hlavičky. A to bývá znát. Prostata může tlačit na svalstvo močového měchýře, a ovlivňovat tím vyprazdňování moči. 

Teorie udržování v chodu

Přednosta Urologické kliniky FN Olomouc Igor Hartmann

„Prostata je žláza. Sexuální aktivita ji udržuje v chodu, to má zřejmě vliv na možnou prevenci zánětů (prostatitid) a snad i zhoubných nálezů,“ vysvětluje urolog Hartmann v jedné z odpovědí posluchačům.

Další potížisté

Zvětšení prostaty, neřkuli onkologický nález ovšem zdaleka nejsou jedinými zdroji dyskomfortu a nepříjemného života. Existují také diagnózy jako varikokéla – rozšíření cév (většinou vlevo) u skrota v rozkroku ne nepodobné varixům či hemoroidům. Anebo vodní kýla (též hydrokéla), tedy hromadění tekutiny v oblasti varlete. Urologie či superspecializovaný obor andrologie, často pojímané coby „pánská gynekologie“, jsou tu od toho, aby i mužům pomáhaly.

Poslechněte si celý záznam rozhovoru s lékařem Igorem Hartmannem, který byl hostem Apatyky Českého rozlasu Olomouc.

autor: Bořek Volný
Spustit audio