Proti klimatické krizi, hladomoru i nerovnosti v očkování. Světové hvězdy spojily své síly a vystoupily na 24hodinovém koncertu

27. září 2021

V sobotu večer odstartoval 24hodinový koncert Global Citizen Live, na kterém vystoupily desítky hudebníků, ale také vědců a členů humanitárních organizací, aby spojily své síly nejen proti klimatické krizi, ale také proti hladomoru či nerovnosti v očkování.

Čtěte také

Global Citizen Live je 24hodinový festival, který propojil více než 60 hudebníků po celém světě včetně New Yorku, Londýna Paříže a Soulu. Stojí za ním mezinárodní organizace Global Citizen usilující o ukončení extrémní chudoby, ve které podle jejích dat v současnosti žije na 700 milionů lidí.

Cílem koncertu bylo vybrat finanční prostředky na boj proti hladomoru, sexuálně podmíněnému násilí a koronaviru. Dary přislíbily organizace i vlády, ale třeba taky některé firmy jako Lego.

Elton John, Ed Sheeran nebo Billie Eilish

Akci zahájil Elton John, který vystoupil v sobotu večer pod Eiffelovou věží v Paříži. Britská legenda populární hudby se dlouhodobě angažuje v oblasti dostupnosti zdravotní péče. John založil třeba nadaci podporující inovativní přístupy k léčbě a prevenci viru HIV a onemocnění AIDS.

Na stejném pódiu vystoupil také například Ed Sheeran. Z New Yorku se dále připojili Jenifer Lopez, Coldplay, Camilla Cabello nebo Billie Eilish.

V Central Parku vystoupili i vévoda ze Sussexu Harry a jeho manželka Megan, kteří vyzvali k rovnému přístupu k léčbě covidu-19. Přišel ale taky Edward Osborne Wilson – významný americký přírodovědec, který je považovaný za zakladatele sociobiologie.

autoři: Kateřina Havlíková , hyh | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio