Proti sobě. Bitva u Zborova

19. červen 2017

„Žádám o co nejrychlejší a nejpřesnější sdělení důvodů selhání IX. sboru c. a k. armády u Zborova!“

To požaduje vrchní velitel rakousko-uherské armády 3. července 1917. Ostrá reakce rakouských velitelů je pochopitelná. 19. divize rakousko-uherské armády byla u Zborova dne 2. července 1917 naprosto poražena.

Proč? Jisté vysvětlení se nabízí.

Na obou stranách fronty proti sobě stáli čeští vojáci. Ti, kteří v průběhu minulých tří let přeběhli k Rusům a vytvořili Československou střeleckou brigádu o síle více než 3500 mužů.

A proti nim také čeští vojáci – ale v rakousko-uherských uniformách. Z hlediska celkové situace na frontách 1. světové války nebyla sice tato bitva velkou událostí, ale pro vznik Československé republiky měla význam zásadní.

Československé legie, které vznikly v Rusku, sice nebyly dobře vyzbrojeny, ale legionářům nescházelo na rozdíl od jejich krajanů na rakouské straně fronty přesvědčení, že bojují za správnou věc – za rozbití Rakousko-Uherska.

Československé střelecké brigádě se podařilo prolomit pevnou rakouskou frontu v šířce 12 km a do hloubky 5 km. Po celkem 6hodinovém boji zajala více než 4000 vojáků a důstojníků – tedy množství přesahující počet samotné československé brigády.

Čtěte také

Ukořistila 20 děl, velké množství pušek, kulometů a dalšího vojenského materiálu. Na straně československých legionářů bylo mrtvých 167, přes 900 raněno a nezvěstných více než 1300 vojáků.

„Český národ je velezrádný. Svou dezercí zavinili čeští vojáci k nepříteli a zavinili Češi smrt tisíců vojáků německých. To není nic jiného než zrada!“ konstatují němečtí poslanci ve vídeňské sněmovně a ostře gestikulují směrem k českým zástupcům

Zborovský pomník v Českých Budějovicích

To, co zakotvilo v české historické paměti jako zborovské vítězství, je z hlediska rakousko-uherského státu a říšských Němců zrada. A tento dvojí pohled na bitvu u Zborova trvá ještě dlouho po ukončení 1. světové války.

V dokumentu Petra Mančala „Proti sobě“ budeme moci vnímat události Zborovské bitvy právě z těchto dvou úhlů pohledu.

Autor použil k vykreslení situace dobové dokumenty v podobě deníků, korespondence a oficiálních dokumentů, ve kterých se dochovala cenná svědectví.

autoři: Bronislava Janečková , Petr Mančal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.