Prožily noční múru každé matky. Čtyři ženy v amatérském divadelním představení jako možné terapii

5. březen 2017

Čtyři ženy po velké, těžko popsatelné zkoušce. Čtyři příběhy. Dokument Magdaleny Šorelové o vyrování se se ztrátou dítěte. A o životě, bolesti, smutku, trápení, výčitkách, beznaději i znovu nabyté naději, o vzkříšení.

Asi před čtyřmi lety mi zatelefonovala kamarádka, jestli neznám někoho nebo nějakou organizaci sdružující rodiče, které přišli o dítě. Neznala jsem, ale začala jsem pátrat. A našla. O sdružení Dlouhá cesta vznikl i stejnojmenný dokument. Zjistila jsem totiž, že i ve 21. století existují určitá tabu.

Nikdo si nechce povídat s rodiči, kteří zažili smrt dítěte. V takových chvílích totiž nevíme, co máme říkat, jak máme reagovat, co nabízet a jak se chovat. Přitom je to tak jednoduché. Stačí říct: „Je mi to líto.“ Obejmout. Nechat mluvit, když chtějí. Brečet, když potřebují. A smát se, aniž bychom je odsuzovali.

Setkávání se zemřelými dětmi

Za necelé dva roky jsem byla (náhodou?) pozvána na amatérské divadelní představení do divadla Kampa. S úžasem jsem zjistila, že jedna ze čtyř hlavních hrdinek je ústřední postava z mého dokumentu.

Spolu se třemi kamarádkami z Dlouhé cesty a s režisérkou, scénáristkou Ivetou Duškovou nazkoušely představení, ve kterém se setkávají se svými zemřelými dětmi.


Proč si vybírám tak těžká témata? Zkrátka musím. Kdybych mohla pomoct a ukázat možnou cestu jednomu člověku, stojí mi to za to. A nejen to. Při podobné práci se setkávám s neskutečně krásnými, hlubokými a silnými lidmi, které ve svém hodnotovém žebříčku řadím mezi celebrity nebo chcete-li VIP osobnosti. Magdalena Šorelová

Jsou matkami i svými dětmi

Iveta Dušková naslouchala jejich příběhům. Prociťovala jejich hluboké emoce. Nahlížela do jejich vnitřních světů. A přitom v hlavě sestavovala příběh, ve kterém samy ženy představují několik rolí najednou. Jsou matkami, posly krutých zpráv, vlastními dětmi i anděly, kteří jim pomáhají najít cestu.

Asi půl roku jsem silně hluboký zážitek vstřebávala a poté se rozhodla, že je čas na nový dokument. Nové sdělení, které opět může pomoct, nabídnout cestu rodičům s podobnou zkušeností. A proto vzniklo volné pokračování – dokument Jsem všude kolem tebe.

Jsem všude kolem tebe: Čtyři ženy v amatérském divadelním představení. Čtyři ženy po velké, těžko popsatelné zkoušce. Čtyři příběhy o bolesti a naději
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.