Prozpěvují anjelové - Jaroslav Krček (vánoční písně a koledy v úpravě pro souborovou hru)

23. říjen 2014

V Edici ZUŠ nabízí hudební nakladatelství Českého rozhlasu další díl určený pro souborovou hru. Kromě samotné partitury najdete v publikaci 3 hlasy v B ladění nebo čtyři hlasy v C ladění a také part zpěvu a klavíru.

"Předkládám Vám ke školnímu nebo rodinnému muzicírování, rovněž však i k muzicírování veřejnému, deset lidových vánočních písní a koled upravených pro čtyři hlasy s doprovodem klávesového nástroje (klavír, cembalo, varhany). Nástrojové obsazení není záměrně určeno. Dva vrchní řádky je možno obsadit jakýmikoliv sopránovými nástroji (housle, hoboj, flétna, klarinet, trubka apod.), přičemž v prvém řádku lze melodii hrát i o oktávu výše (např. u flétny). Třetí řádek je pak možno obsadit nástroji altovými (viola, klarinet, lesní roh a další) a čtvrtý nástroji basovými (violoncello, fagot, trombon apod.). Jelikož mají všechny písně i texty oslavující čas vánoční, je vhodné použít (dle návodů) i zpěv.

Přál bych si, aby vám tyto prosté úpravy melodií, které se dochovaly z paměti našeho národa, které přetrvaly věky a které tak čistým a upřímným způsobem vítají narození Páně, přinášely potěšení i radost." J. Krček

Další skladby Jaroslava Krčka vydané Nakladatelstvím Českého rozhlasu:
Barokní písně času vánočního
Deset lidových tanců
Hrajte mně, muziky, vesele
Hřej, sluníčko, hřej
Sedm drobných skladeb pro souborovou hru
Symfonie č. 4 Desiderata"
Symfonie č. 5 „Renesanční"
Tance a taneční melodie 17. a 18. století

Spustit audio