Průjezd Sezemicemi je komplikovanější. Semafory jsou na měsíc a půl vypnuté

31. říjen 2022 08:10

S komplikacemi musí ode dneška počítat řidiči mířící na D35 přes Sezemice na Pardubicku. Provoz tam v následujících týdnech ovlivní výměna světelné signalizace, která řídí dopravu na frekventované křižovatce v centru města. Právě tou projíždějí auta v obou směrech z dálničních sjezdů u Rokytna a taky u Časů, teď tam ale semafory budou vypnuté.

Semafory doteď řídily provoz ve zkušebním provozu a umístěné byly pouze na provizorní konstrukci. Ale protože se osvědčily a dopravě v Sezemicích pomohly, rozhodlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), že provizorní řešení nahradí trvalým, takže tam vzniknou nové semaforové stožáry.

Semafory na zkoušku

Světelná signalizace funguje v Sezemicích od konce minulého roku, kdy silničáři otevírali část dálnice a kdy nebylo ještě jasné, do jaké míry provoz z D35 Sezemice zatíží. Semafory se osvědčily a zůstanou na trvalo.

Nezávislý starosta obce Martin Staněk řekl, že provizorní semafory nakonec k plynulejší dopravě přispěly. „Opravdu nám to plynulost dopravy v Sezemicích zlepšilo. Je pravda, že od Rokytna jezdí víc automobilů tím, že tam je první sjezd z dálnice, takže ulice Masarykova je víc zatížená. To, že tam semafory jsou, jenom kvituji.“

Stávající semafory jsou teď ale kvůli přestavbě vypnuté a frekventovaná křižovatka bude několik týdnů řízená postaru, tedy svislým a vodorovným dopravním značením. Řidiči by také měli počítat s méně plynulým provozem, možná i kolonami. Tvořit se můžou hlavně ve směru od Holic, protože z  I/36 se v Sezemicích odbočuje na Pardubice jako z vedlejší silnice. Po hlavní se jede na Rokytno a Býšť.

Vyjet v Sezemicích z vedlejší silnice na hlavní je ve špičce problém. Pomoci by měly semafory

Podle starosty Martina Staňka se tak dají očekávat komplikace. „Bohužel nás čeká měsíc a půl zhoršení dopravy. Budeme se snažit to nějakým způsobem usměrňovat městskou policií, ale ta tam taky nemůže být celý den. Stavba by si to měla usměrňovat svými pracovníky, takže určitě to bude složitjší.“

Podle informací ŘSD by stavba nových semaforů měla být dokončená v prosinci tak, aby 15. 12. už světelná signalizace fungovala v ostrém režimu. O týden později by měl být otevřen další úsek dálnice D35 z Časů do Ostrova. Součástí stavby bude i úprava chodníků v okolí stožárů a z místa definitivně zmizí betonové zábrany, které sloužily jako závaží těch provizorních sloupů a které překážely chodcům.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související