První etapa je hotová. Obnova barokní radnice v Poličce bude pokračovat příští rok

19. říjen 2022 07:40

V Poličce končí první etapa obnovy barokní radnice. Opravu historické budovy, která je spolu s morovým sloupem dominantou centra, město rozplánovalo na tři části. Rozpočet na stavební a restaurátorské práce přesáhne 16 milionů korun.

Odborníci se zatím zaměřili hlavně na věž radnice. Opravili popraskanou fasádu, věž má teď stejný odstín jako samotná budova. Předtím byla bílá, nově je okrová. Změny se dočkaly i věžní hodiny, ciferníky bylo nutné opravit, skla vyměnit a zrestaurovat i jejich další části. Za zmínku možná stojí, že strojek hodin je stále funkční a opravovat ho nebylo potřeba.

Letos město zaplatilo za stavební a restaurátorské práce 6 milionů korun, další opravy přijdou na deset. V příštím roce bude zakrytá lešením jižní a západní část budovy radnice, restaurátoři tam musí obnovit fasádu včetně štukové výzdoby. Nakonec se ještě přesunou na severní a východní stranu a obnoví také malovaný městský znak.

Gotická věž s barokní fasádou

Původně byla poličská radnice gotická. Podle historiků pochází patrně z doby Karla IV. Z této doby se dochovala jen věž, zvenčí to ale poznat není. Je to vidět zevnitř, na půdě. V prvním patře věže je i původní gotická kaple. Barokní radnice tak ukrývá gotickou věž s barokní fasádou.

Spustit audio

Související