První literární pořady Severského roku na Vltavě

1. leden 2012

V roce 2012 se na Českém rozhlase 3 – Vltava zaměříme na kulturu, historii i současnost severských evorpských zemí. Prvními literárními pořady, ve kterých dostanou slovo severští autoři, budou novoroční Schůzky s literaturou a Stránky na dobrou noc.

Světy kodaňského poustevníka Schůzky s literaturou, 1.1.2012. 20.00Dánský spisovatel Peter Høeg na sebe upozornil už prvotinou Představy o dvacátém století, kde románový příběh prostupuje reálnými dánskými dějinami. I další díla měla odezvu: Příběhy jedné noci, Cit slečny Smilly pro sníh anebo román Až nadejde čas, který vyvolal poprask, protože se jednalo o nejtvrdší útok na dánské školství od roku 1940. To je ostatně pro Høega charakteristické: přímočarý styl, který na čtenáře zaútočí a vtáhne ho do děje hned první větou. Dráždí čtenáře napětím mezi až extatickým způsobem vyprávění a vzletným jazykem na straně jedné a všudypřítomnou ironií a až krutým humorem na straně druhé. Literární pásmo o životě a díle současného dánského spisovatele připravil z vlastních překladů Robert Novotný.

02515389.jpeg

Mrtvému nože netřeba Stránky na dobrou noc, 7 částí 1.1. – 7.1.2012, 23.00Island byl a dodnes je ostrovem příběhů. Středověk zrodil ságy a mýty, které se začaly zapisovat ve 12.století. Vedle nich však kolovala řada pověstí, pohádek, anekdot i lidových vyprávění, která nikdo na pergamen nezachytil a trvalo to až do poloviny 19. století, do období jejich cíleného sběru. Pověsti a pohádky z Islandu vyprávějí o nadpřirozených bytostech, ale také o kouzlech, zvířatech, rostli­nách a kamenech. Většina příběhů je úzce spjata s přírodou. Výběr z knihy Mrtvému nože netřeba čte v sedmidílných Stránkách na dobrou noc Radim Vašinka v režii Petra Mančala.

02515474.jpeg

Sofi Oksanen: Očista – Četba na pokračování (VYSÍLÁNÍ ODLOŽENO VZHLEDEM K PROGRAMOVÉ ZMĚNĚ K ÚMRTÍ JOSEFA ŠKVORECKÉHO)Sofi Oksanen patří ve Finsku k nejslibnějším talentům nastupující spisovatelské generace (nar.1977), mimo jiné stačila už posbírat řadu prestižních severských literární cen(cena Finlandia, cena Miky Waltariho...). Autorka má dvojí kořeny – po matce estonské, po otci finské. To jí umožňuje být tak trochu nad věcí, komentovat dění v obou zemích jakoby zvenčí. Děj románu Očista se začíná odvíjet v západním Estonsku v létě roku 1992 krátce poté, co se rozpadl Sovětský svaz a země opět získala nezávislost. Na pozadí historických událostí se zde prostřednictvím dvou ženských postav odehrává dramatický příběh jedné rodiny. Témata knihy jsou ovšem platná univerzálně, protože mluvíme o vině či nevině, zlu a násilí, zradě a očištění. Hlavní postavy sice patří k různým generacím, ale vždy se vyrovnávají se ztrátou osobní svobody a s otázkou, jak si pod tlakem okolí zachovat vlastní důstojnost a tvář. Dvanáctidílnou četbu na pokračování z překladu Jana Petra Velkoborského připravila Vladimíra Bezdíčková, v režii Aleše Vrzáka účinkují Miroslav Táborský, Daniela Kolářová a Magdaléna Borová.

02515463.jpeg

Speciální webovou stránku věnovanou Severskému roku na Vltavě najdete zde.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka