První probační dům pro podmíněně propuštěné vězně v Česku se otevírá v Písku

24. listopad 2022 17:35

Postarat se o sebe, umět komunikovat s úřady nebo znovu najít cestu k rodině. To vše by se měli naučit podmíněně propuštění vězni v novém probačním domě v Písku. Zatím jediné zařízení svého druhu v Česku otevřela Probační a mediační služba.

U vstupu do probačního domu je vrátnice. „Klienti musí být do 22 hodin, samozřejmě pokud nejsou zaměstnáni v nějaké noční službě, v probačním domě. Musí se zde hlásit,“ vysvětluje vedoucí Veronika Švehlová Bulová.

V domě je celkem osm pokojů. „Jsou dvoulůžkové, mají základní vybavení a součástí je sociální zařízení, toaleta a umyvadlo. Jsou připraveny čtyři kuchyně, které budou sdílet vždy obyvatelé dvou pokojů. Společenská místnost je vybavená společnou televizí, ale zároveň bude fungovat jako jídelna,“ popisuje vedoucí.

S návratem do běžného života bude obyvatelům probačního domu pomáhat odborný tým. „S klienty bude pracovat celkem pět odborných pracovníků, třeba i v rámci nějakých pochůzek na úřad. Cílem je podpora, aby ty situace zvládli, aby třeba navázali bližší vztahy s rodinou, které se během výkonu trestu zpřetrhaly,“ dodává Veronika Švehlová Bulová.

Čtěte také

Podle ředitelky Probační a mediační služby Andrey Matouškové je toto zařízení v mnoha ohledech ojedinělé. „Je unikátní v tom, že pracujeme s lidmi, kterým byl nařízen dohled. Byl jim nařízen šestiměsíční pobyt v tomto zařízení, ale není to druhé vězení, není to azylový dům,“ připomíná.

„Je to speciální pobytový program spočívající v tom, že dostanou naši podporu od prvního dne, aby se o sebe uměli postarat. Vyškolení pracovníci jsou inspirováni obdobnými programy, které fungují v zahraničí s velmi pozitivními výsledky. Ti lidé jsou úspěšněji začleňováni do společnosti, než když je pustí z vězení bez jakékoli pomoci a podpory,“ dodává.

První klienti se do probačního domu v Písku nastěhují v prosinci. Podle vyjádření ministerstva spravedlnosti budou v Česku podobná zařízení přibývat. Můžou být určená i pro ženy.

Spustit audio

Související