První „robot zedník“ postavil v Říčanech zeď. Potřebuje ale dobře přichystaný materiál

17. červenec 2020

Na okraji Říčan nově stojí pět metrů dlouhá a dva metry vysoká zeď. Zajímavá je hlavně tím, že zednickou práci na stavbě zastal robot.

Původně svářecí robot z automobilky zatím není zcela autonomní, vysvětluje autor myšlenky robota-zedníka Štěpán Kočí, který na tomto nápadu začal s kolegou Jakubem Maršíkem pracovat už před pěti lety.

„Je to stavební stroj s lidskou obsluhou. Ta ho musí stále kontrolovat, aby nikomu neublížil nebo něco nerozbil. Zodpovědnost je na operátorovi,“ vysvětluje Kočí.

Nedokonalosti

Nejvíc času stroji zabrala orientace v materiálech na paletě

Stavební tempo zařízení společnosti KM Robotics zatím není nejvyšší. Nejvíc času stráví mapováním odběrného místa. Robotizace stavebnictví by tak mohla přinést nové nároky na dodavatele stavebního materiálu. Bloky budou muset být identické, bez vad a na paletách musí být skládány identickým způsobem. 

„Je potřeba ošetřit situace, kdy cihla nebo založení zdi není přesné, a doplnit systém umělou inteligencí a potřebnými senzory tak, aby byl schopný cihly přikládat až na doraz k sobě,“ vypočítává úkoly, na které je potřeba se nyní zaměřit, vedoucí laboratoře Inteligentní a mobilní robotiky ČVUT Libor Přeučil.

autoři: Petr Kološ , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.