První veselice s rozhlasem, farmářské trhy, festivaly. Tipy na víkend v Olomouckém kraji

16. červenec 2021

Podívejte se na výběr zajímavých akcí, které stojí za návštěvu o tomto víkendu. S velikou radostí vás zveme na letošní první Obecní veselici s Českým rozhlasem Olomouc, která proběhne v Rudě nad Moravou. Tamní fotbalové hřiště bude od sobotních 15 hodin hostit skupiny Domino, ZZ Top Litovel a Atom-Rock Zábřeh. Zvěřinové dobroty připraví Myslivecké sdružení Žďár Hostice. Tombola a nafukovací atrakce pro děti i dospělé budou připraveny. Těšíme se na Vás!

Máte-li to do Rudy daleko, nevadí. Zajímavé akce se konají v celém kraji, podívejte se na naše tipy.

Jesenicko

Sezonní ovoce a zeleninu, sýry, marmelády, zeleninové pochoutky, koření, perníčky a další regionální produkty nabízí páteční farmářské trhy v Jeseníku. Navštívit je můžete do 16 hodin na Masarykově náměstí.
Máte rádi rybí speciality? Pokud ano, neměli byste v sobotu odpoledne chybět na Rybářském dni u rybníka ve Zlatých Horách. Čekat vás tam budou nejen pokrmy z ryb, ale taky soutěže o ryby živé. Děti si na akci budou moct vyzkoušet, jak se ryby loví. Začátek je ve 13 hodin.

I naše další pozvánka míří do Zlatých Hor. Tentokrát ale do parku Edel, ve kterém pokračuje v sobotu program letního kulturního festivalu. Pokud dorazíte, můžete se těšit na vystoupení žonglérů, kapely Comar in the Cube a na kinoprojekci filmu Jak jsme hráli čáru.

Olomoucko

Čerstvé ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, džemy a marmelády, bylinky nebo koření regionálních pěstitelů a výrobců si dnes můžete nakoupit v olomouckých Smetanových sadech za hlavním pavilonem Výstaviště Flora. Od 11 do 17 hodin se tam konají tradiční Selské trhy.

Ukázka výroby nepálených cihel, příprava slaměné řezanky, prošlapávání hliněného těsta, ale taky paličkování krojových krajek. To vše nabídne sobotní akce s názvem Hliněné stavitelství a Hanácké kroje, která se uskuteční od 10 do 17 hodin v Hanáckém muzeu v přírodě v Příkazích.

I tuto neděli ožijí olomoucké Smetanovy sady promenádním koncertem. V altánu u fontány tentokrát vystoupí Hanácký mužský sbor Rovina s muzikou. Začátek je ve čtyři hodiny odpoledne.

Prostějovsko

Občerstvení Na Splávku v Domamyslicích se dnes odpoledne představí loutkoherci divadla Pronitka. V 17 hodin odehrají dětem pohádkové představení Honza hádanek král.

Následující pozvánka je určená příznivcům hudby. Vypravit se můžou na sobotní festival Country Vojtěchov. Jak už název napovídá, konat se bude v areálu sboru dobrovolných hasičů ve Vojtěchově, místní části Hvozdu a hlavním žánrem přehlídky bude country muzika. Na festivalu vystoupí například kapely Taverna, Gympleři, Funny Beans a The Log. Začátek je ve 14 hodin.

Na Putování s námořníky se můžou v sobotu vydat všechny děti v Hrochově, místní části Lipové. Odpoledne plné zábavy a soutěží začíná </a>ve dvě hodiny odpoledne na návsi. Chybět nebude ani promenáda pohádkových bytostí a námořnická diskotéka

Přerovsko

Nyní by měli zpozornět především majitelé aut, motorek a veteránů. Především jim je určená sobotní burza, kterou bude hostit od šesti do třinácti hodin letiště v hranické místní části Drahotuše. Podle pořadatelů na ni můžete přivést vše, co se týká motorismu a překáží vám v garáži nebo ve stodole.

Festivalem vojenské historie bude o víkendu žít středověký hrad Helfštýn. Pokud dorazíte, uvidíte ukázky boje šermířů, taneční a divadelní vystoupení a taky umění žonglérů. Začátek přehlídky je v sobotu i v neděli v devět hodin ráno.

Areál myslivecké hájovny v Tovačově provoní v sobotu guláše. Konat se tam bude třetí ročník soutěže ve vaření tohoto tradičního jídla s názvem Gulášfest. Do práce se kuchaři pustí o půl desáté dopoledne. O hodnocení jejich pokrmů se postarají porotci i návštěvníci akce.

Šumpersko

Naše první pozvánka je hudební a míří do Šumperka. Konkrétně na dvorek městské knihovny, kde v pátek v pět hodin odpoledne vystoupí cimbálovka Falešnica.

Den s horskou službou si můžete v sobotu užít v zámeckém parku v Loučné nad Desnou. Na své si na akci přijdou děti i dospělí, pro které horští záchranáři chystají řadu atrakcí a soutěží. Chybět nebudou ani komentované ukázky, jako například záchrana paraglidisty ze stromu či odpálení lavinového airbagu. Součástí akce, která začíná v 10 hodin dopoledne, budou i divadelní představení, koncerty a vystoupení kouzelníka.

Vernisáží vyvrcholí v sobotu odpoledne v Rejcharticích letošní ročník tradičního sochařského sympozia. Součástí programu, který začíná ve 13 hodin, budou divadelní představení, vystoupení artisty, show s motorovými pilami a taky aukce uměleckých prací.

autor: tos
Spustit audio