Psychedelické látky mají velkou terapeutickou hodnotu, mluvme o tom, vybízí neurovědec

25. leden 2022

Filip Tylš je neurovědec a psychoterapeut. V asistované psychoterapii využívá psychedelické účinky ketaminu. Protože se pohybuje na hranici legálního rámce, musí často vysvětlovat, o co mu jako lékaři jde. „Tyto zkušenosti jsou cenné a nabízí úlevu pro duševně nemocné lidi. Je důležité o tom mluvit,“ myslí si.

Můžete nám lehce popsat psychedelické látky?

Vnímám je jako hodně širokou skupinu látek, které nám způsobují subjektivní prožitek. Říkáme tomu změněný stav vědomí, ale ve skutečnosti se jedná o úplně jiný úhel pohledu na realitu.

Dvě hlavní souvisejí s rozpadem ega. Jedna v pozitivním smyslu, spojená se zážitkem blaženosti, bezbřehosti propojení s univerzem – takzvaná oceánská bezbřehost. A ta druhá vyvolává úzkost spojenou s rozpouštěním. Často je spojená s opouštěním těla, s prožitkem blízkým smrti. A to je jak pro psychiatry, tak pro lidi uvažující filozoficky, extrémně zajímavá věc. Navíc se ukazuje, že mají velkou terapeutickou hodnotu pro naše pacienty.

Hodí se pro každého?

Z našeho západního pohledu rozhodně ne, a to i když uvažujeme nad jejich medicínským využitím. Z legislativního pohledu jsou určeny lidem, kteří jsou součástí nějaké klinické studie a prokazatelně trpí duševním onemocněním rezistentním vůči standardní léčbě. Můj už trošičku subjektivní pohled je, že mohu skutečně pomáhat seberozvoji v rámci psychoterapie. Nicméně nejsou vhodné pro lidi s chronickým duševním onemocněním, které se rozvíjí a postupně zhoršuje. Navíc víme, že mohou spustit onemocnění.

Ketamin nabízí jiný úhel pohledu, klienti vidí vlastní depresi z jiného úhlu nebo jim začne dávat smysl.

V čem spočívá asistovaná terapie?

Inspirací jsou šamanské kultury, nicméně její koncept je zasazen do rámce zdravotnictví. Asistovaná terapie je velmi složitý mechanismus přípravy na tu zkušenost. Zkoumání toho, co člověk přináší, jeho osobní historie. Využíváme ji striktně pro lidi, kteří jsou v dlouhodobé terapii, už nějakou dobu na sobě pracují a chtějí se dostat přes nějakou náročnou oblast. A tyto látky ji společně s námi mohou pomoct překonat.

Co se stane, když pacientovi podáte ketamin?

Aby se dělo něco uvnitř, je důležité člověka nasměrovat. V rámci příprav obracíme pozornost dovnitř pomocí meditativních technik, pracujeme s řízenou imaginací, posilujeme vnitřní vnímání sluchátky a klapkami na oči. Pacientům dáváme ketamin vypít, po patnácti až třiceti minutách začne brnění a člověk se propadá do snového stavu, odpojuje se od těla.

K čemu to je dobré?

Odpojením mohou lidé přijmout i věci, které normálně nevidí. Ketamin nabízí jiný úhel pohledu, klienti často získají vhled do dosavadní léčby, vidí vlastní depresi z jiného úhlu nebo jim začne dávat smysl. Nestane se to vždycky. Zážitek často přinese i nepříjemné stavy. Máme techniky, jak úzkost uvolňovat, ale ne úplně – určitá úzkost je potřebná a je třeba jí projít.

Proč lidé po psychedelických zážitcích popisují velký smutek? A na co si dát pozor při šamanských rituálech? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná ,
Spustit audio

Související