Psychiatr Cyril Höschl: Zvukový smog škodí našemu zdraví. Léčit naopak umí ticho a hudba

9. prosinec 2021

Zvukový smog má negativní účinky na naše zdraví. Ne každý zvuk je ale hluk. Léčit může vedle ticha například i hudba, ale taky ruchy, které normálně vnímáme jako nepříjemné.

Nemocnice zrovna nepatří k těm nejtišším prostředím. Což je problém. Součástí léčby totiž nejsou jen medikamenty, ale i to, v jaké psychické pohodě jsme, přitakává v pořadu Jak to vidí... psychiatr Cyril Höschl.

Navíc jste na nemocničním lůžku k různým ruchům mnohem vnímavější a citlivější. Svoji roli zde ale hraje jeden důležitý obranný mechanismus, který se dřív nebo později rozvine u většiny pacientů.

Vytěsnění strachu o život

Po nějakém čase totiž dojde k opouzdření úzkosti a k vytěsnění obav o svůj život a své zdraví. Vytěsnění a popření tohoto strachu se často přenese na nepodstatné objekty. Najednou vám nevadí, že můžete zemřít. Ale vadí vám, že hučí větrák nebo že má sestra nalakované nehty.

Ve vyprázdněném nemocničním prostoru, kdy pacient celý den kouká do zářivky nad sebou, dochází hlavně k zesílení vnímání hluku. Zvukový smog je zdraví škodlivý nejen u lidí hospitalizovaných v nemocnicích, ale obecně.

Hladina hluku například v restauracích je mnohdy extrémní.“ I ve velkých nemocnicích je ale možné najít malé oázy klidu, kde ticho skutečně léčí. Jsou to třeba meditační kaple nebo jednolůžkové pokoje.

Hudba jako lék

Blahodárný účinek na naše zdraví nemá jenom ticho, ale také hudba. Ne každý zvuk je hluk. Hudba jako strukturovaný zvuk může být za určitých okolností příjemná, jednak může sloužit jako léčebný nástroj. Tím se zabývá obor muzikoterapie.

Jiné vědní obory se zase zabývají tím, jaký vliv má hudba například na epileptickou aktivitu mozku. Pacienti s epilepsií mají v mozku specifické nervové vzruchy, které slouží jako ukazatel toho, že má člověk epilepsii. Vědecky bylo skutečně dokázáno, že určitý druh hudby snižuje tyto výboje a funguje jako prevence proti projevům této choroby, uzavírá Cyril Höschl.

Další témata rozhovoru: Mozartův efekt a vliv na prostorové uvažování; vliv hudby na náš mozek; fenomén dlouholetého působení německé kancléřky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.