Psycholog Jan Lašek se drží hesla svého kamaráda Vladimíra Renčína: Na Silvestra se ožírají amatéři

27. prosinec 2022

Radioporadna o odpočinku. Období mezi vánočními svátky a Silvestrem je pro většinu rodin možná nejhezčím, díky setkávání s druhými, ale také nejhektičtějším obdobím celého roku. Je ale potřeba si trošku i odpočinout. Umíme to bez výčitek? Není odpočinek lenost? 

Jak správně odpočívat, o tom si povídáme s psychologem doc. Janem Laškem. Proč je důležité umět si lehnout a odpočinout?
Nedávno jsem o tom uvažoval. Od pradávna se přeje k jídlu dobrá chuť a dobré zažití.

Čtěte také

A to slovo mě zaujalo, protože zažít neznamená jen něco zažívat v životě. Ale aby zažívaly i naše orgány, které jsou k tomu vytvořeny.

A při zažívání má člověk zažívat pohodu a se nejlépe zažívá v poloze vodorovné, kdy nefungují žádné impulsy zvenku, a člověk se nespisovně řečeno, prostě jen povaluje. Mít zážitek ze zažívání. Nedělat vůbec nic.

My jsme bohužel výkon tak povýšili nahoru, že odpočívat v podstatě někdy ani neumíme. A ti, kteří to neumí, musí si dát rozkaz, teď nic nedělej, ono ti to neuteče.

Vypnout hlavu je ale možná složitější.
Víte, já mám někdy pocit, že my někdy zbytečně hektizujeme i to nehektické. Spousta hospodyněk je ráda, že nakoupí, nachystá, uvaří a napeče, my to spapáme a statečně děkujeme. Ony by se u toho téměř udřely.

Humor je nadsázka a zkratka. Je vždy příležitostí uvědomit si, že svět je možno vidět i z jiného, veselejšího konce.
doc. PhDr. Jan Lašek, CSc., psycholog

Takže, když nestíháme odpočívat, tak to znamená, že to máme špatně rozplánováno a neumíme říkat ne. Nakládáme si toho moc.

Mám pocit, že v dnešní době mají někteří lidé i výčitky z toho, že si dovolí zastavit.
Je to takový trend, výkon za každou cenu. Mnoho lidí si myslí, že člověk nemůže nedělat nic. A to je horší než něco dělat špatně. Ovšem to, že nemáme odpočinek do života naordinován, to je chyba.

Čtěte také

Říkám si, že vhodnou formou relaxace může také být humor.
Určitě, humoru je hrozně málo. Jak to kdysi napsal pan Čapek, jak je národ prosolen, tak dlouho vydrží. A humor je solí života. My si ale na něj těžko zvykáme. Převzali jsme to ze starého Rakouska a humor bereme jako opak vážnosti, že se posmíváme. A ono to tak není.

Humor je nadsázka a zkratka. Jak to napsal krásně pan Vančura: smáti se znamená lépe věděti. A v tom, si myslím, spočívá humor. Vždy je příležitostí si uvědomit, že svět je možno vidět i z jiného konce.

Odpočinek tedy nerovná se lenost?
Já si myslím, že i to je potřeba. Říci si, nejsem líný, teď odpočívám. Lenost znamená vyhýbání se práci, ne odpočívání. Ten rozdíl je dost zásadní.

Máme pocit, že jsme nezranitelní a ze železa, všechno vydržíme a vše funguje. Já dnes ze své věkové pozice mohu říci, už mám polovinu svých sil, jak možná před nějakými 12 lety. Ale s tou polovinou zkrátka musím vydržet v dobrém i ve zlém. Jestliže si to včas neuvědomíme, tak jsme na nejlepší cestě s sebou seknout.

Je potřeba umět si říci, nejsem líný, teď odpočívám. Lenost znamená vyhýbání se práci, ne odpočívání. To je zásadní rozdíl.
doc. PhDr. Jan Lašek, CSc., psycholog

Největším problémem je možná umět vypnout hlavu.
Je pravda, že jakmile člověk nemá nějakou věc vyřešenu nebo je k ní určitým způsobem emocionálně připoután, tak se ne vždy daří myšlenky z hlavy vyhánět. A ono to nejde ani mechanicky, nemůžete vzít koště a zmlátit myšlenku. Ale spíše si vědomě říkat ano, toto chci nyní řešit a toto teď řešit nechci. Dá se to do jisté míry naučit.

Čtěte také

Jsme emocionální osobnosti, emocionalita nás doprovází v bdělém stavu trvale. Ale v obecné rovině je umění říci si, teď se tím zabývat nebudu. Podle mě se to naučit dá, protože jsou profese, kde by to jinak nešlo. Například chirurg se nemůže trápit čtyři dny poté, jestli operace dopadla dobře nebo ne.

A nemusí to být nutně jen velké věci, velmi často to bývají malichernosti. Zavolá mi, nezavolá mi, napíše mi, a tak dál. Ty věci nás trápí, protože je nemáme vyřešeny. Nebo naše stanovisko k nim se během dne několikrát pohne různými směry. Ty pak hlodají nepřetržitě.

Čtení knih, to je také možná varianta, jak přijít na jiné myšlenky. Ponořit se do textu. To je záležitost, která velmi pomáhá.

Také Silvestr se zbytečně přehání. Musíme se povinně všichni bavit a být veselí nebo podnapilí. Léta letoucí se držím starého hesla dlouholetého přítele Vladimíra Renčína, že na Silvestra se ožírají amatéři.

Tak nějaká závěrečná rada ohledně odpočinku?
Koncentrujte se, zavelte si, že chcete odpočívat, dohodněte se s okolím, ať vás nechá chvíli stát třeba na hlavě nebo sedět na záchodě. Ať vám dají pokoj. Vy jim to potom vrátíte tím, že budete ve formě.

Doporučuje psycholog Jan Lašek.

Spustit audio

Související