Ptáci jsou boží stvoření. Proto mají v Indii vlastní nemocnici

Naši ptáci by měli být zdraví a volně si létat v oblacích, tak zní nápis na zdi třípatrové budovy stojící v centru indického hlavního města Dillí. Na střeše tohoto jedinečného zařízení potom září bílý neonový nápis Ptačí nemocnice. Ročně tady ošetří až 30 tisíc převážně divokých ptáků a celé zařízení funguje už padesát let z příspěvků dobrovolníků.

Na jedné straně vah leží poraněný holub, na straně druhé uťatá ruka. Milovník ptactva se tak snaží vykoupit svého oblíbeného holuba. Vlastní obětí. Ruka nestačí a tak se chystá utnout vlastní nohu. Ruka s mečem už je napřažena...

Velký obraz s tímto děsivým a zároveň dojemným výjevem je první, co po vstupu do ptačí nemocnice padne každému návštěvníkovi do oka. Výjev, který s nadsázkou vyjadřuje, jak vysokou cenu tady má obyčejný ptačí život.

Ptáci jsou božská stvoření

„Smyslem této nemocnice je sloužit bezbranným ptákům. Jsou to boží stvoření. Neumí mluvit, trpí tiše a pokorně. Když se mi zraněného nebo nemocného ptáka podaří vyléčit, cítím velkou hrdost. Slovy mi ptačí pacient své díky vyjádřit nemůže, cítím však, že je mi vděčný,“ říká mi doktor Yogaur. V ptačí nemocnici pracuje už přes třicet let. Nejprve ve volných chvílích jako dobrovolník, teď na penzi na plný úvazek.

Ptačí nemocnice v indickém Dillí

Dva mladí muži přinášejí do ordinace velkého papouška. Prý jej našli v nedalekém parku. „Tento papoušek má horečku. Dáme mu antibiotika, vitamíny a minerály. Za tři čtyři dny bude v pořádku,“ vysvětluje mi Saway a do zobáku ptačího pacienta dávkuje kapátkem medicínu.

Dokud se opeřenec neuzdraví, bude spolu s dalšími papoušky ve velké voliéře. Obří ptačí klece zaplňují celé druhé a třetí patro budovy. Vždyť celková kapacita ptačí nemocnice je několik tisíc švitořivých pacientů. Jsou mezi nimi papoušci, holubi i velcí dravci.

Dennodenně, zdarma

Doktor Yogaur ošetřuje papouška

„Ordinuji každý den dopoledne, v sobotu, v neděli i o svátcích. Denně ošetříme až padesát opeřenců. V neděli, kdy se do nemocnice hrnou i davy návštěvníků, i stovku. Vše je zcela zdarma, ošetření i léky,“ říká mi doktor Saway. To je možné jen díky podpoře sponzorů a dárců. Každou chvíli přijde návštěvník se svým příspěvkem do kasičky.

Jako drobná žena v modrém sárí. „Na chod nemocnice přispívám pravidelně každý měsíc. Mám ráda ptáky,“ říká mi trochu nesměle.

Péče díky džinismu

Ptačí nemocnice ve čtvrti Chandi Chowk je opravdu jedinečné zařízení. Založena byla před padesáti lety a od svého vzniku je spojena s džinistickým chrámem.

Jak mi vysvětluje šéf nemocnice doktor Yogaur, právě spojení s náboženskou institucí je pro existenci i chod ptačí nemocnice zcela klíčové. Džinismus je mírumilovné náboženství, které klade důraz na nenásilí. Zakazuje ubližovat zvířatům a všichni jeho vyznavači jsou přísnými vegetariány.

Návštěvníci ptačí nemocnice

„Jsme charitativní nemocnice, vše je tady zdarma. Naštěstí jsou však lidé vyznávající džinismus štědří. Přispět na zraněné a nemocné ptáky berou jako svoji povinnost. Lidé přinášejí drobné obnosy. Bohatí vyznavači džinismu nám posílají šeky z celé Indie i ze zahraničí. Jsme zcela soběstační. Nepotřebujeme žádnou pomoc ani podporu od vlády. Lidé nám sami rádi přispějí,“ dodává významně šéf ptačí nemocnice a hned se ptá, jakou částku má napsat na potvrzení o mém sponzorském daru. Odmítnout jej nemůžu.

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související