Ptačí (žalo)zpěvy Damona Albarna, Americana trubadúra Kevina Morbyho a megatunový hyperpop od Flume

25. květen 2022
Topinky

S končícím květnem slavíme dva velké albové návraty našich oblíbenců: australského EDM producenta jménem Flume a kansaského folk-rockového barda Kevina Morbyho. K tomu přisypáváme trochu ochranné ptačí agendy v podání Marka Ronsona a Damona Albarna. Bird Calling!

Flume - Highest Building ft. Oklou

Credits: Harley Streten, Marylou Mayniel, Casey Manireka, Daniel Harle
Label: Future Classic / Transgressive
Album: Palaces

Výjimečný australský producent Harley Streten aka Flume, držitel ceny Grammy za své předchozí album Skin, po dlouhých šesti letech konečně vydává třetí autorskou desku Palaces, která je inspirována jeho přesídlením z hlučného L.A. do rurální oblasti Nový Jižní Wales na východě Austrálie. Jeho megatunový hyperpop z paralelních dimenzí volně navazuje na tvorbu producentky SOPHIE, suverénně osciluje mezi přístupností a experimentem a zručně propojuje světy syntetického a organického soundu. Z naší rotace už znáte singl Say Nothing, my pro vás ale z tučné kolekce vybíráme ještě úvodní, vrcholný track Highest Buildings, na kterém hostuje skvělá francouzská zpěvačka a klasicky vzdělaná instrumentalistka Oklou. Mamutí basy, uši slastně naleptávající kakofonie syntezátorů a znamenitá souhra defektních beatů a éterických vokálů – přesně tak zní náš track týdne.

Rina Sawayama - This Hell

Credits: Rina Sawayama, Lauren Aquilina, Paul Epworth, Vic Jamieson
Label: Dirty Hit
Album: Hold The Girl

Britská zpěvačka japonského původu Rina Sawayama zaujala fanoušky i kritiku svým debutem Sawayama, který vyšel už před dvěma lety a dočkal se i remixové verze. Teď už ale pomalu nastává čas na nové album – bude se jmenovat Hold The Girl a vyjde na začátku září. První ochutnávkou z desky je skladba This Hell, na níž Sawayama znovu spolupracovala se svým dvorním producentem Clarencem Claritym. Ve studiu byl ale i zkušený Paul Epworth, který měl prsty v nahrávkách Bloc Party, Adele nebo U2. Nová píseň This Hell oslavuje sílu komunity tváří v tvář zlým časům. „Když nám celý svět tvrdí, že si nezasloužíme lásku a ochranu, nemáme jinou možnost, než dát lásku a ochranu sami sobě navzájem,“ říká Sawayama v tiskové zprávě k singlu, který napsala inspirována nedávnými nábožensky motivovanými útoky na práva LGBTQ+ komunity.

Anki - Gossip Girl

Credits: Tran Viet Anh, Dominik Miklušák
Label: Warner
Album: No More Drama

Viet Anh aka Anki je relativně novou tváří na scéně českého rapu. Pochází z Aše a ve svých tracích otevřeně mluví o svém vyrůstání ve vietnamské komunitě i potýkání se s dvojími kulturními kořeny. Před dvěma lety vydal své první album Saigon Stories, které bylo celé narapované vietnamsky. Nyní nastal čas na jeho první českou desku nazvanou No More Drama. Hostuje na ní Mura a také L. Mayhem, což není nikdo jiný než Lukáš Vydra ze skupiny Dukla, který si tady odbyl svůj rapový debut. Nás nejvíce zaujala skladba Gossip Girl, ve které Anki řeší svoji pozici na rapové scéně. O beat se postaral producent Lastsword, který produkoval polovinu tracků z alba No More Drama.

Kevin Morby - This Is A Photograph

Credits: Kevin Morby, Sam Cohen
Label: Dead Oceans
Album: This Is A Photograph

Náš oblíbený trubadúr z Kansas City a jeden z nejlepších amerických písničkářů poslední dekády Kevin Morby se po dvou letech od desky Sundowner vrací se sedmou studiovou nahrávkou This Is a Photograph. Velkoryse pojatá, rock'n'rollovou tradicí prodchnutá Americana skládá poctu klasikům, jako je Lou Reed, Leonard Cohen nebo Bob Dylan, ale i slavné historii Memphisu. Zvukově epicky pojaté album je ale inspirováno tíživými osobními zážitky z covidové éry: Morbyho otec během vrcholící pandemie zkolaboval s infarktem u rodinné večeře. Nedlouho poté Kevin narazil na starou fotografii patriarchy v nejlepších letech a právě od ní odvíjí na desce příběhy o životě, smrti, lásce a rodině. Do našeho playlistu tak nemůže zamířit jiný než právě titulní track This Is a Photograph.

Liss - Boys In Movies ft. Nilüfer Yanya

Credits: Søren Holm, Villads Tyrrestrup, Vilhelm Strange, Tobias Laust, Nilüfer Yanya
Label: In Real Life Music / AWAL
Album: I Guess Nothing Will Be The Same

Dánští Liss byli ještě teenageři, když v roce 2015 poprvé nabyli mezinárodního úspěchu s debutovým singlem Try. O rok později už dostávali props od Pharrella Williamse a přihlásili se o slovo s úspěšným EPčkovým debutem First. Na ten navázali v roce 2019 svou druhotinou Second a také předskakovali Vampire Weekend na jejich evropské tour. Kapela vedená frontmanem Sørenem Holmem měla přijít se svou první dlouhohrající nahrávkou I Guess Nothing Will Be The Same, charismatický zpěvák a textař se ale jejího vydání bohužel nedožil. „Loni na jaře, předtím, než Søren zemřel, jsme právě dokončili desku, která byla připravena k vydání,“ říkají Liss. Na červnové vydání albového debutu kapely, pro kterou už asi opravdu nebude nikdy nic stejné, aktuálně láká v pořadí třetí chytlavý singl Boys In Movies. Novince, která nutí vzpomenout na ikonické folk-rockové balady od The Maccabees či The Kooks, propůjčila své vokály britská hudebnice Nilüfer Yanya.

Mark Ronson, Damon Albarn & Wale - Bird Calling

Credits: Mark Ronson, Damon Albarn, Olubowale Akintimehin
Label: The Birdsong Project
Album: For The Birds: The Birdsong Project, Vol. 1

Pětidílná hudební kompilace For The Birds: The Birdsong Project má zahrnovat přes 200 nahrávek inspirovaných ptáky a jejich zpěvem. Vzniklé zisky poputují organizaci věnující se ochraně ptactva. Na Volume 1 se setkala jména napříč hudební scénou – Kurt Vile, Natalie Bergman, Beach House, A. G. Cook nebo Beck. K megalomanskému projektu, jehož jednotlivé části mají vycházet měsíčně, se vyjádřil jeden ze zúčastněných – legendární písničkář Elvis Costello: „Mělo by to být zřejmé, bez ptáků bychom byli po kolena v červech, hemžili bychom se brouky a stromy by byly bez písní. To nejmenší, co můžeme udělat, je ozvat se ve chvále nebo nářku.“ Do našeho playlistu putuje rapový track středního tempa, ale tvrdé kadence, na kterém spojili síly producent Mark Ronson, frontman Gorillaz Damon Albarn a nigerijsko-americký rapper Wale.

Zkolaboval někdy Aleš u rodinné večeře? Preferuje Filip spíš chválu, nebo nářek? A jaký je Alešův oblíbený ptáček? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.