Puskás je asi nejlepším Maďarem v historii fotbalu. V obci Felcsút po něm dokonce pojmenovali klub

2. září 2021

Fotbalový klub Puskás Akadémia FC – pojmenovaný po asi nejznámějším maďarském fotbalistovi všech dob Ferenci Puskásovi – hraje nejvyšší maďarskou soutěž. Stadion ve Felcsútu má kapacitu asi 4000 osob, i když počet obyvatel obce je dvakrát menší. Na soupisce najdete hned trojici českých hráčů Patrizia Stronatiho, Jakuba Plška a také čerstvou akvizici Libora Kozáka.

Osobnost nejlepšího maďarského fotbalisty Ference Puskáse můžete v obci vnímat na každém kroku. „Máme velké a vzácné osobnosti, ale když jezdíte po světě a řeknete, že jste z Maďarska, tak všichni říkají Puskás, Puskás. Je to nejznámější Maďar,“ popisuje Ferenc Makadi, který se v klubu věnuje rozvoji mládeže.

Odkaz legendárního Puskáse vnímá i trenér prvního týmu Zsolt Hornyák, který má zkušenosti i s českou nejvyšší soutěží. „Je to legenda maďarského fotbalu. Je to trošku choulostivé téma, protože skalní fanoušci Honvédu ho považují za svého. Jsme pro ně ti, kteří ukradli jméno Puskás. Úmysl ale byl vytvořit kvalitní fotbalovou akademii, která měla nést jméno nejlepšího maďarského fotbalisty.“

Podle místních je to člověk, který měl dva životy – jeden v Maďarsku a druhý ve Španělsku, kde působil ve slavném Realu Madrid. „Byl majorem v armádě a po revoluci v roce 1956 odešel do Španělska. Byl to pro něj nový začátek – pro člověka i pro kariéru. Ve Španělsku se stal patronem Maďarů i lidí, kteří museli odejít ze své vlasti,“ popisuje Zsolt Hornyák.

Maďaři mají rádi fotbal a jsou kreativní. Na rozdíl od Čech nebo Slovenska se hraje útočný, propracovaný, pressingový styl.

Zsolt Hornyák

Pro české fanoušky maďarský fotbal není moc známý. Nastává ale doba, kdy se Maďarsko stává pro trenéry a profesionální hráče atraktivním. „Nesmíte soudit podle toho, co tady bylo před 10 lety. Staví se tady haly, fotbalové, házenkářské stadiony, plovárny. Vláda podporuje sport a já si toho cením,“ tvrdí bývalý trenér Liberce Zsolt Hornyák.

Trenér prvního týmu Puskás Akadémia FC Zsolt Hornyák

„Když jsem dostal nabídku, tak jsem ji poprvé nebral vážně. Potom jsem ale navštívil Puskásovu akademii, neváhal jsem a kývl jsem na to. Takové prostředí jinde v Evropě není. Lidem v Česku a na Slovensku říkám, ať se sem jedou podívat a potom soudí,“ popisuje trenér prvního týmu, který se zatím drží na druhém místě nejvyšší soutěže. 

Maďarský fotbal se podle něj rok od roku zlepšuje. „Týmy dokážou zaplatit kvalitní cizince. Myslím si, že je otázkou času, kdy maďarský fotbal doběhne ten slovenský a český.“

Čím je zajímavý stadion klubu Puskás Akadémia FC? Jak se liší český a maďarský fotbal? A jak je  v obci nedaleko Budapešti libí českým fotbalistům? Poslechněte si celou reportáž Petra Pavla.

autoři: Pavel Petr , vla
Spustit audio

Související

Sledujte nás