Pusťte si do uší vítěze Prix Bohemia Radio 2019

25. říjen 2019

Přes stovku nejenom rozhlasových děl se loni utkalo o přední příčky mezinárodního festivalu Prix Bohemia Radio 2019. Poslechněte si příspěvky, které zvítězily v boji o nejlepší drama, dokument, reportáž a multimediální projekt.

V loňském ročníku soutěže ukázala kategorie Dokument život takový, jaký je, a Reportáž zavedla posluchače do temných zákoutí věznic nebo válečného prostředí. Sekci Drama dominovaly témata rozvodů a dekonstrukce lidské psychiky a nová kategorie Multimédia posluchačům představila kreativní využití zvuku a inovativních technologií.

Nejvyšší příčku v kategorii Dokument získala Matematika zločinu autorek Brit Jensen a Magdaleny Sodomkové. První český podcastový krimi seriál si položil takové otázky, jako kdo počítá spravedlnost v České republice. Případ neznámého muže z indonéského Bali odsouzeného za vážný zločin můžete společně s oběma autorkami sledovat zde.

Matematika zločinu

Mezi reportážemi zvítězil Ostrov Tangier Jana Kaliby upozorňující na možný osud malého amerického ostrova. Místo, které je od Bílého domu vzdálené vzdušnou čarou jen o něco víc než sto kilometrů, se totiž může stát první obětí globálního oteplování. Ironií je, že proti Pařížské dohodě o klimatu se staví pouze jediná země – Spojené státy americké.

Největší pozornost posluchačů v sekci Drama upoutala Hra na uši. Při psaní kompozice vyšel Jiří Adámek z textů z archivu brněnského kunsthistorika, teoretika, výtvarníka a básníka Jiřího Valocha. Hra, ve které místo postav hrají hlavní roli slova, věty nebo tvrzení, a při níž místo děje sledujeme jejich řetězení, rozvíjení nebo vzájemné popírání, zavede posluchače do tajemství zvuků, z nichž jedině se skládá pravé rozhlasové dílo.

Nultý ročník nové kategorie přinesl české i zahraniční multimediální projekty. Vítězem se nakonec stal nizozemský projekt The Industry autorky Mirky Duijn. Interaktivní dokument odhaluje, jak drogová ekonomika proniká do všech úrovní společnosti Nizozemska. Seznámíte se s hospodyněmi, studenty, pracovníky v přístavech, obchodníky s koksem na plný úvazek a dalšími lidmi, kteří udržují tento multimilionový průmysl v chodu. O projektu se více dozvíte na theindustryinteractive.com.

autor: nwe
Spustit audio