Putin si může připsat přinejmenším vítězství ruské propagandy, shodují se rusista Glanc a ukrajinista Kalina

9. květen 2022

Konec války a porážku nacistického Německa z roku 1945 si Ruská federace připomíná 9. května. „V Rusku se slaví den sovětského vítězství a celá ta mytologie je samozřejmě založena na manipulaci s historickými fakty,“ připomíná rusista a překladatel Tomáš Glanc.

Čtěte také

Přestože spekulace o vyhlášení války a všeobecné mobilizace při příležitosti oslav se nepotvrdily, jedno Putinovo vítězství je nezpochybnitelné, míní rusista Glanc v Tématu dne.

„Podařilo se mu dosáhnout jednoho z nejrafinovanějších tahů ruské válečné propagandy: Vytvoření příběhu určité kontinuity mezi 2. světovou válkou a nynějším takzvaným osvobozením Ukrajiny od fiktivních nacistů.“

Tato rétorika se ukázala být velice účinnou. „Je srozumitelná a úspěšně zastírá fakt, že se ruská vojska na Ukrajině v mnoha ohledech chovají analogicky k vojskům skutečných nacistů,“ komentuje vysokoškolský pedagog Glanc.

Připomíná i cynické prohlášení šéfa Kremlu směrem k ukrajinskému lidu, ve kterém mu popřál mírovou budoucnost.

Hosty byli:
Tomáš Glanc, rusista, překladatel a vysokoškolský pedagog
Petr Kalina, ukrajinista, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
František Mičánek, generál v záloze, Centrum bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany
Vladimír Baar, politický geograf, Ostravská univerzita

Že se Vladimiru Putinovi podařilo zvítězit minimálně v tom ohledu, že za ním stojí drtivá část ruské společnosti, si myslí i ukrajinista Petr Kalina z Filozofické fakulty Masarykovy Unvierzity.

„Dokonce i mezi Rusy na Západě, kteří mají svobodný přístup ke sdělovacím prostředkům, je bohužel mnoho těch, kteří tuto nesmyslnou válku schvalují,“ uzavírá. 

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martina Matějky.

autoři: Martin Matějka , marz
Spustit audio

Související