Putování Podkrkonoším za smírčími kříži. Odhalte s námi jejich vzácně dochované příběhy i jedinečnou podhorskou přírodu

29. červenec 2022

Uprostřed lesů a polí, při starých i zaniklých cestách a úvozech, na pokraji vsí i ve městech – tam všude se vzácně dochovaly prastaré monolity, kamenné památky, které dotvářejí paměť krajiny. Z téměř tří tisíc křížových kamenů, rozesetých po Čechách a Moravě, se jich zhruba stovka nachází v Krkonoších i v jejich podhůří, a každý z nich má svůj výjimečný příběh. Průvodci nám budou autorka pořadu Eliška Pilařova a  historik Martin Witkowski.

Autorka: Eliška Pilařová
Historik: Martin Witkowski
Režie: Pavel Krejčí
Natočeno: Hradec Králové, 2022

Putování začneme na Vřešťovském chlumu, nejsevernější hranici zdejšího osídlení mladší doby kamenné, v nejvýchodnější části Hořického hřbetu, jehož kvalitní pískovec se brával na mlýnské kameny, na pověstné české baroko, i na mnohé smírčí kříže. Pod osadou Skála najdeme nedaleko pravěkého rondelu jeden z nejstarších, středověkých křížů se znamením samostřílu. K jeho příběhu přidáme pověst o nešťastné svatbě u řady křížů na návsi v Třebověticích, i podobnou legendu tří křížů v Holovousích.     

Lázně Bělohrad – „hraběnčin“ kříž na ostrůvku v bažantnici

                 

Miletínsko a Bělohradsko – to je starý hraničník u Pecky a pověst o vražedném souboji o les, zvaný Hejduk. Bělohradská bažantnice skrývá ostrůvek s „hraběnčiným“ křížem a historií utopeného z Javoří. V miletínském lese objevíme rozcestí s křížem a pověstí o Bohuslavovi a Bertě, u Červené Třemešné pak monolit s rytinami sekyry a nůžek a legendu o socích v lásce.

Huntířov – kříž u kostela sv. Jana

Na úpatí Zvičiny, u statku v Horním Dehtově, stojí kříž nešťastné Kateřiny Jaklové, na polomu při staré císařské „Perenské“ cestě kříž se znamením dýky. Pod Šormovou studánkou je na kraji lesa ukrytý kříž Vilíma Mikše a z jižních svahů Zvičiny dohlédneme až k Jaroměři, za jedním z největších monolitických křížů u nás – za „obrem“ na Libinách.

Cestu okolím Dvora Králové začneme v Malém Libotově u kříže Josefa Hilferta; monolity i s jejich pověstmi vyhledáme v Zábřeží, v Řečici a v Doubravici. Památník zvláště odporné vraždy stojí u silnice na Vítěznou, v Huntířově u kostela kříž s legendou z napoleonských válek.

Na Trutnovsku se zastavíme na Výšince u kříže a hájovny, ve které straší. V Havlovicích nás čeká Tasův hraničník a příběh ze Zbraslavské kroniky, ve strži nad Úpicí pamětní kříž faráře, ubitého Švédy a v Janských Lázních nejmladší „smírčí“ kříž, postavený na památku německých obyvatel zavražděných v roce 1945.

Spustit audio

Související