Putování za písničkou

22. září 2010

Mimořádný hudební zážitek čekal na plný koncertní sál Kolonády v podání Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN). Pestrou směs lidových písní z Moravy a Slovenska zpívaly Ludmila Malhocká a Klára Blažková, které v úvodu koncertu vstoupily zadními dveřmi sálu oblečené do tradičních krojů a procházely sálem směrem k jevišti.

Dále zpíval František Černý, který řídí celý orchestr. BROLN po více než 40 let byl stálou součástí Českého rozhlasu. Svou první rozhlasovou nahrávku pořídil v roce 1952. Po krátké odmlce v devadesátých letech opět začal znovu vystupovat jako kvalitní hudební těleso. Že si BROLN vždy držel vysokou kvalitu svědčí i jeho mnohá zahraniční vystoupení. Připomeňme si např. turné BROLNu po východní Asii (Vietnam, Čína, Mongolsko) v roce 1959, vystoupení v Belgii a v Holandsku v roce 1965, dvouměsíční turné po Spojených státech a Kanadě v roce 1971 a další. Dnes plní především úlohu "kulturního vyslance" Českého rozhlasu v regionech a při slavnostních příležitostech.

František Černý vtáhl do zpěvu i celé publikum písněmi "Na těch našich lukách" a "Za tou horou za vysokou". Texty těchto dvou písní byly posluchačům rozdány ještě před zahájením koncertu a tak si každý mohl s chutí zazpívat. Po skončení koncertu si mohli posluchači na památku pěkného zážitku zakoupit CD lidových písní v podání BROLNu.

Slavnostním koncertem BROLNu budou dne 21. listopadu v Národním domě na Vinohradech ukončeny oslavy 85. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v Čechách.

autoři: zuf , Daniel Mrázek
Spustit audio

Naši partneři