Půvab severské melancholie s brněnskými filharmoniky. Ponořte se do poslechu skandinávských a baltických motivů

18. únor 2022

Spojení špičkových interpretů Dominika Wollenwebera a Tomáše Netopila přináší posluchačům jedinečný hudební zážitek v u nás nepoznaných skladbách minulého století, které spojují folklórní inspirace tří zemí.

Účinkují Dominik Wollenweber (anglický roh) a Filharmonie Brno,
řídí Tomáš Netopil.
Přenos koncertu z Besedního domu v Brně uvádí Lucie Hradilová.

Atmosféra Lotyšska a Litvy

Loni zesnulý litevský autor Bronius Kutávičius napsal v roce 1974 u příležitosti stého výročí narození malíře a zakladatele litevské národní hudby Mikaloja Konstantina Čiurlionise skladbu s názvem Dzūkské variace pro komorní orchestr a zvukový pás.

Současný lotyšský žijící autor Péteris Vasks složil v roce 1989 Koncert pro anglický roh a orchestr. V sólovém partu se představil člen Berlínské filharmonie Dominik Wollenweber, který patří v současnosti k nejlepším světovým hráčům na anglický roh.

Na programu: Bronius Kutavičius, Dzükské variace pro komorní orchestr a zvukový pás. Peteris Vasks: Koncert pro anglický roh a orchestr. Jean Sibelius: Symfonie č. 3 C dur.

Třetí symfonie Jeana Sibelia vznikala v době, kdy se autor se svou rodinou přestěhoval čtyřicet kilometrů severně od Helsinek, poblíž města Järvenpää v prostředí malebné přírody. Nechal si tam postavit vilu a nazval ji Ainola na počest své ženy, operní pěvkyně Aino Ackté.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.