Quest: Historie českých herních webů se zakladatelem Bonuswebu Zdeňkem Poláchem

7. prosinec 2018

Tento týden jsme si do studia pozvali zakladatele nejdéle fungujícího českého webu o hrách Zdeňka Polácha. Bonusweb slaví dvacáté narozeniny, s jeho autorem jsme si však povídali hlavně o začátcích. Quest navštívil také herní redaktor Vašek Pecháček, s nímž si zrecenzujeme letošní Battlefield V a podíváme se na zoubek Football Manageru 2019.

V roce 1998 mnoho českých domácností nedisponovalo internetem a založit si svůj vlastní web nebylo zdaleka tak jednoduché, jako tomu je dnes. Zakladateli Bonuswebu, Zdeňku Poláchovi, bylo tehdy pouhých 17 a bavily ho hry a psaní. Existovaly herní časopisy, ale s kamarády na chatu si vybrali punkovější cestu vlastního webového magazínu. Přivydělával si jako redaktor okresního týdeníku, což bylo jediné místo, kde měl přístup na internet, a od svého projektu si nic moc nesliboval, proto jeho samotného překvapilo, že Bonusweb načíná třetí dekádu. Při jeho tvorbě se často inspiroval v zahraničí, ať už typem obsahu, tak později třeba u principu členství, kdy si čtenáři mohli zaplatit za nezobrazování reklamy. Polách založil i další herní web Hrej. Jak se šéfredaktor dostane k tomu, že zakládá sám sobě konkurenci? Jako vždy, byly v tom hlavně peníze.

Quest: O Soulcalibur VI a Destiny 2 s Jirkou Škrampalem + dojmy z Red Dead Redemption 2

Wallpaper ke hře Red Dead Redemption 2

Pozvání do studia dnes přijal Jirka Škrampal, redaktor televizního pořadu Re-Play, kterého jsme zpovídali ze zážitků při hraní rozšíření Destiny 2: Forsaken a bojovky Soulcalibur VI. Většinu hráčské obce ovšem aktuálně zaměstnává Red Dead Redemption 2, z něhož před plnohodnotnou recenzí přinášíme alespoň předběžné, více či méně nadšené dojmy.

Battlefield V není pátým dílem Battlefieldu, jak by se mohlo zdát. „V“ v názvu symbolizuje „victory“, gesto, jímž proslul za druhé světové války hlavně Winston Churchill. Druhá světová je dějištěm letošního Battlefieldu, a ačkoliv by se mohlo zdát, že jde o období popkulturou už přespříliš vytěžené, minimálně v singleplayerové kampani se můžete podívat i na méně známá ohniska konfliktu. Na příběhovou část ovšem tvůrci nekladli moc velký důraz a nedostává dost prostoru. „Jednotlivé povídky jsou docela pěkné, ale moc krátké na to, aby pořádně vykreslily příběh a postavy,“ soudí Vašek. Zatímco Šárka je v rámci série hlavně fanynkou kampaní, pro Jardu je ústup k multiplayeru v podstatě vysvobozením: „Už od třetího dílu mi kampaně přišly tupé a hloupé a je na nich poznat, jak malá část rozpočtu na ně vlastně jde.“ Multiplayer vám tentokrát nemusí ani moc jít, aby vás zvládl bavit, i když samozřejmě není dvakrát věrný realitě. Pokud vám nevadí přepálená hollywoodská střílečka se spoustou explozí a hroutících se budov, směle se na Battlefield V vrhněte, ale fanoušci vojenských simulátorů se za ním rozhodně neotočí.

Krátce jsme se zmínili také o Football Manageru 2019, simulátoru fotbalového klubu se spoustou tabulek, statistik a seznamů. Letošní ročník ovšem u Jardy s Vaškem příliš nadšení nevyvolal. Dokonce si postěžovali, že jim v některých mechanikách připadá až příliš složitý. Na druhou stranu je ideálním startovním ročníkem pro nováčky, protože má přehledný tutorial a předpřipravené taktiky. Jinak ale není dost inovativní.

Recenzoval největší český herní web z pirátských, nebo originálních kopií? A jakými dnes kuriózními způsoby se platilo za přístup bez reklam? Má letošní Football Manager jen obnovené soupisky? Pusťte si nový Quest a dozvíte se víc.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.