Rada Královéhradeckého kraje rozhodla o rozdělení dalších peněz na kulturu. Kam finance poputují?

24. březen 2023 08:23

Rada Královéhradeckého kraje rozhodla o rozdělení dalších dotací na kulturu. Hejtmanství přispěje například na dopravu školáků do divadel, galerií nebo muzeí a chystá i podporu pro kandidaturu Broumova, který se chce stát evropským městem kultury.

Čtěte také

„A tam byla alokace 3 miliony korun a byly to akce, které mají nějakou návaznost na tu kandidaturu,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová z hnutí Východočeši, že zatím kraj poskytl prostředky především na podání samotné kandidatury Broumova.

Pokud Broumov uspěje, může se nejspíš těšit na daleko víc krajských peněz.

Co už schválila rada kraje popisuje hejtman Martin Červíček z ODS. „Poskytnutí dotace nejen na tento rok v souvislosti tou kandidaturou, ale případně, pokud Broumov zvítězí a bude hlavním evropským městem kultury, tak předpoklad financování v těch dalších letech. Ta dotace je více jak 100 milionů z naší strany.

Čtěte také

„Nicméně, do Broumova, v souvislosti s tou kandidaturou, pokud se naplní ten rozpočet a přispějí všichni ostatní partneři, jako je Ministerstvo kultury, evropské instituce, soukromé zdroje a podobně, tak poputuje přes 500 milionů korun, doplnil Martin Červíček.

Všechno bude ještě příští týden projednávat krajské zastupitelstvo, hejtman Martin Červíček ale předpokládá, že s tím nebude problém.

Hejtmanství se také rozhodlo podpořit dopravu školáků do galerií, muzeí nebo divadel.

Čtěte také

Školám rozdělí prostřednictvím svazků obcí a místních akčních skupin podle Martiny Berdychové milion korun. „Abychom ulevili rodinám a děti přitom dostali do kulturních zařízení. Vedlo toho stále běží akce, kdy je první středu v měsíci vstup zdarma do muzeí a galerií. A také jsme rozšířili v této oblasti volné vstupy pro kategorii pro děti do 10 let. A pro seniory 65+. Ti mají vstup do našich muzeí a galerií celoročně vstup zdarma.

Hejtmanství tak dál navyšuje podporu kulturním zařízením a organizacím, z vlastního rozpočtu letos investuje do kultury 262 miliónů korun, vedle toho se ale kraji podařilo získat i peníze z programu IROP.

„Uspěli jsme ve výzvě pro muzea a získáme dotace téměř 150 milionů korun do čtyř projektů pro naše muzea a galerie, pro Archeopark Všestary, pro Galerii moderního umění v Hradci Králové, pro Muzeum války roku 1866 na Chlumu a pro novou archeologickou expozici Muzea východních Čech, popisuje Martina Berdychová, taková dotace případně pokryje až 85 procent nákladů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související